İskenderun cezaevinde duruşma öncesi dört tutsağa işkence

İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'ne duruşma için getirilen 4 tutsağa işkence yapıldığı bildirildi.

İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 13 Kasım 2015'te koğuşlarına takılan kameraları kırdıkları gerekçesiyle gardiyan şiddetine maruz kalan tutsaklar hakkında dava açılmıştı.

"Hükümlü veya tutukluların ayaklanması" ve "Kamu malına zarar verme" suçlamasına konu olan tutsaklar şöyle: Abdulaziz İbrahim, Abdulkadir Atıcı, Abdulkadir Sert, Cahit Baybariz, Emrullah Abay, Ferhat Demirbaş, Habil Emen, Hamza Üngür, Hüseyin Aydın, İsmail Genç, Mehmet Serhat Polatsoy, Mehmet Şafak Elçiçek, Mustafa Türkoğlu, Özgür Özçelik, Rahmettullah Kaplan, Ramazan Aras, Rıdvan Orak, Sinan Tutmaz, Süleyman Benzer, Taner Sala, Vedat Çelik ve Yusuf Başaran.

İskenderun 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 6 Haziran günü görülen duruşmaya bazı tutsaklar katılırken, bazıları da Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı.

Farklı cezaevlerinde tutsak edilen Emrullah Abay, Mehmet Şafak Elçiçek, Süleyman Benzer ve İsmail Genç, 5 Haziran akşamı İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'ne getirildi.

Tutsakların duruşma için getirildikleri bu cezaevinde şiddete maruz kaldıkları ortaya çıktı. Tutsaklar kanlı elbiseleri ile duruşmaya katıldı.

Savcı, 22 tutsağın her birinin “Hükümlü veya tutukluların ayaklanması" ve "Kamu malına zarar verme" suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmalarını istedi.

Tutsakların işkence nedeniyle suç duyurusu taleplerini, kendileri yasal şikayet haklarına sahip oldukları gerekçesiyle reddedildi.

Hakim, duruşma tutanağının İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar vererek bir sonraki duruşmayı 29 Haziran'a erteledi.