İstanbul’da binler, tecrit, işgal saldırıları ve Deniz Poyraz’ın katledilmesini protesto etti

İstanbul Şişhane’de HDP’ye yönelik kapatma davası, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, Türk devletinin işgal saldırıları ve Deniz Poyraz’ın katledilmesini protesto eylemi düzenlendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü “Savaşa, katliamlara, tecride ve HDP’ye dönük siyasi darbeye karşı mücadeledeyiz” şiarıyla binlerce kişinin katılımıyla Şişhane Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi.

Eyleme HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve HDP Milletvekilleri Muazzez Ersoy, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Tayip Temel, Musa Piroğlu, Ömer Öcalan, Dersim Dağ, Habip Eksik, Hüda Kaya, Erol Katırcıoğlu, Hüseyin Kaçmaz, Rıdvan Turan, Murat Sarısaç, Mehmet Rüştü Tiryaki, Züleyha Gülüm, Fatma Kurtulan, Şevin Coşkun, HDK Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek'in yanı sıra çok sayıda demokratik kurum ve bileşenler katıldı. 

Eylem öncesi Şişhane Meydanı’na çıkan tüm yollar polis tarafından ablukaya alınırken, çevik kuvvet ekipleri de eylem alnında bekletildi.

Özgür Kadın Hareketi(TJA) aktivistlerinin de aralarında olduğu çok sayıda HDP milletvekili de Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelerek, Şişhane Meydanı’na yürüyen yürüdü.

Şişhane Meydanı’nda diğer milletvekili grubu ile bir araya geldikten sonra açıklama yapılmasını polis engelledi.

Açıklamanın engellenmesi üzerine halk Tarlabaşı Bulvarı’nda bulunan HDP İl binasına doğru yürümek istedi. Yürüyüşe geçen halkın önü Beyoğlu Belediyesi önünde çevik kuvvet ekipleri tarafından kesildi. Burada ablukaya alınan halk "Faşizme karşı omuz omuza", "Bıjı berxwedana zindandan", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "HDP umuttur umut dimdik ayakta" ve "Deniz Poyraz ölümsüzdür" sloganları attı.

“Savaşa, katliamlara tecride ve HDP’ye yönelik siyasi darbeye karşı mücadeleye" yazılı pankartın yanı sıra HDP bayrakları ve Deniz Poyraz'ı fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındığı yürüyüşte kısa bir bekleyişin ardından basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada ilk konuşmayı yapan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut tüm hak gasplarına karşı alanlarda olduklarını söyledi.

Elif Bulut, "Bugün açlık grevinin 212'inci günü biz halklar olarak tüm haksızlıklara karşı kadınların öldürülmesine, İstanbul Sözleşmesinin kaldırılmasına, partimizin kapatılmasına ve Deniz Poyraz ve katledilen tüm kadınlar için buradayız" dedi. 

‘DEMOKRASİ GÜÇLERİ MÜCADELEYİ YÜKSELTMELİ’

HDK Eş Genel Sözcüsü Esengül Demir de HDP'ye yönelik kapatma davası, Kobanê Davası ve en son Deniz Poyraz’ın katledilmesinin devletin Kürt siyasetine bakış açısının göstergesi olduğunu söyledi. "Bunun karşısında Türkiye'de var olan bütün demokrasi güçlerinin mücadeleyi yükseltilmesi ve önümüze dayatılan Kürt sorunun çözümsüzlüğüne karşı ortaklaşmak gerekiyor” diyen Esengül Demir, Kürt sorununun çözümsüzlüğü adına iktidarın tüm araçlarını kullandığını da sözlerine ekledi.

Tecrit ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın toplum ile bağının kopartılmasının amaçlandığını da vurgulayan Esengül Demir, “Toplumun her kesimi baskı altına alınmakta ve toplum bir şekilde kontrol edilmek istenmektedir. Kürt sorunun çözümü Türkiye halklarına bir tehdit oluşturmadığını açıkça söylemek lazım" diye konuştu.

"Demokratik siyaset konusunda ne kadar kararlı olduğumuzu göstermek için bir kez daha burada buluştuk" diyen HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise, bugüne kadar hiç bir saldırıya boyun eğmediklerine dikkat çekti.

Hiçbir saldırı karşısında diz çökmediklerini, asla teslimiyetçi bir tavır takınmadıklarını da dile getiren Saruhan Oluç şöyle devam etti: "Bugün bunu bir kez daha gösteriyoruz. 9 gün önce alçak ve eğitilmiş bir katil İzmir'de parti binamıza saldırdı. Bir kez daha bu katliamı lanetliyoruz. Katliamın arkasındaki bütün güçleri, odakları, karanlık örgütlenmeleri bir kez daha lanetliyoruz. Hepimiz Deniziz asla geri adım atmak yok. Bu planları yapanlar sanıyorlar ki Kürt halkının demokratik siyasetteki sözünü kesebilirler. Hayır hiç biri olmayacak. Sizden demokratik siyaset aracılığıyla ve hukuk yoluyla bu alçakça saldırılarınızın hesabını mutlaka ama mutlaka soracağız."

Eylem sonrası halk, "Faşizme karşı omuz omuza" ve "HDP halktır halk burada" sloganlarıyla dağıldı. Bu sırada, polis kitleye biber gazı ve plastik mermilerle saldırdı. Vekillerin de darp edildiği saldırıda bir kişi ise gözaltına alındı.