İsveç Sol Parti Milletvekili Escanilla'dan Öcalan'a mektup

İsveç Sol Parti Milletvekili Jeannette Escanilla, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a parlamentonun antenti kağıdı ile bir mektup göndererek, partilerinin Öcalan ve siyasi tutsakların özgürlüklerine kavuşmaları için mücadeleyi sürdürecekleri mesajını verdi

Escanilla, Uppsala Kürt Demokratik Kültür Merkezi'nin (NCDK) Dersim'de Türk devleti tarafından katledilen HPG komutanlarından Atakan Mahir (İbrahim Çoban) ile 15 Ağustos günü Şengal'de şehit düşen Zeki Şengali'yi (İsmail Özden) anmak için düzenlenen etkinliğe katılarak mektubu Öcalan'a iletmeleri için NCDK yöneticilerinden Yekbun Alp'e teslim etti.

ANF'nin görüşlerine başvurduğu Jeannette Escanilla, insan hakları ve Kürdistan'ın özgürlüğü için yaşamı yitirenleri anmak için etkinliğe katıldığını belirterek şunları kaydetti.

“Bu etkinliğe katılıyorum, çünkü Kürt halkına saygı ve dayanışmamı göstermek istiyorum. Özellikle Şengal'de Türk devletinin zalimce saldırılarında yaşamını yitirenleri anıyorum. Bu zalim saldırı ve soykırımını, Türk devletinin Kürtleri yok etme girişimini kınıyorum. Zeki Şengali kadın hakları için mücadelenin sembollerindendi. Kürt halkına yönelik soykırım uzun süreden beri devam ediyor. Dünya suskun.”

ERDOĞAN KÜRT HALKINI YOK ETMEK İSTİYOR

1970'li yıllardan buyana Sol Parti'nin Kürt halkının mücadelesini desteklediğini belirten Escanilla, “Erdoğan'ın giderek daha fazla otoriterleştiğini gözlemliyoruz. Bir diktatör oldu. İnsanların barış içinde yaşamalarını istemiyor. Uzun yıllar hakları için mücadele eden bir halkı yok etmek istiyor. Muhalefet yapan Kürtler, aydınlar, sendikacılar, kadınlar ve gazeteciler cezaevlerinde tutuluyor. Her gün insanların hakları ihlal ediliyor” dedi.

Erdoğan'ın gerçekleştirdiği insan hakları ihlalleri ve katliamlar karşısında İsveç Hükümeti'nin tutumunu nasıl değerlendirdiği sorusunu “Çok cılız bir tutum alıyor. Dışişleri Bakanı Margot Wallström, dış politikada başarılı çalışmalar yürütüyor. Ama Türk devletinin gerçekleştirdiği ihlallere karşı daha kararlı bir tutum almalı” diyerek yanıtladı.

TÜRKİYE'YE YAPTIRIM UYGULANMALI

Escanilla, “Kürt halkı yalnız değildir. Tüm kalbimizle onların yanındayız ve her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz. Ayrıca Avrupa ve dış dünyanın olanlara tavır alması için girişimlerde bulunacağız. Türkiye'ye yaptırım uygulanmalı. Avrupa Birliği Türkiye'ye yaptığı ekonomik yardımları durdurmalı” diyerek dayanışma mesajı verdi.

Mektubunda Öcalan'a “Bu mektubu sana büyük bir saygıyla unutulmadığını ve yalnız olmadığını bilmen için yazıyorum. Yaşamını ve Kürtlerin hakları için verdikleri mücadeleleri büyük bir dikkat ve ilgi ile izliyorum” diyor.

Sol Parti'nin Kürt halkına verdiği destek, Öcalan ve siyasi tutsakların özgürlüklerine kavuşmaları için yaptığı çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Escanilla, mektubunun devamında şunları kaydediyor:

KÜRTLER TÜM DÜNYAYA FAŞİZME KARŞI NASIL ZAFER KAZANILACAĞINI GÖSTERDİ

“Ülkede yaşayanların hepsi özgür olmadan Türkiye'de demokrasi olamaz. Kürtlerin demokratik ve kültürel hakları tanınmadıkça Türkiye'de demokrasi olamaz.

Günümüzde Kürtler Kürdistan'ın dört parçasında demokrasi için önemli bir rol oynuyor. Kobanê'de faşizmi yenilgiye uğratan Kürtler tüm dünyaya faşizme karşı nasıl zafer kazanılacağını gösterdi. Kobanê zaferi daha iyi bir yaşama giden yolu gösteriyor, bu Kürtlerin mücadeleleri olmadan mümkün olamazdı.”

‘BU MÜCADELEDE SEN ÖNEMLİSİN, MİLYONLARCA İNSAN SENİ İZLİYOR’

Kürtlerin mücadelelerinin barış, demokrasi ve özgürlüğe giden yolu gösterdiğini söyleyen Escanilla, Öcalan'a “Bu mücadelede sen önemlisin, milyonlarca insan seni izliyor. Yol gösterici bir Kürt Halk Önderi olduğun için saygı duyuyor, yakında özgürlüğe kavuşmanı umut ediyorum. Burada bunun gerçekleşmesi için mücadeleye devam edeceğiz” diyor.