İzmir’de gaspa karşı ortak mücadele çağrısı

İzmir’deki nöbet eyleminde gaspa karşı bütün demokrasi güçlerinin ortak bir mücadele vermesi gerektiğine işaret edilirken, “Oradaki kayyumlar işgalci ve gaspçıdır. Hepsini o koltuklardan gönderene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz” denildi.

İRADE GASPINA KARŞI MÜCADELE

Tevgera Jinên Azad (TJA), DEM Parti, Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Platformu’nun (SMF) irade gaspına karşı İzmir’de başlattığı "Adalet Nöbeti" devam etti. Eyleme İzmir DEM Parti Milletvekili İbrahim Akın, Sanatçı Kasım Taşdoğan ve çok sayıda halk katıldı.

“Kayyuma karşı adalet nöbetindeyiz” yazılı önlükler giyen eylemciler, “Kayyum darbedir. Belediyeler bizimdir. Gasp edemezsiniz. Kayyuma karşı nöbetteyiz” pankartı açarak “Halkın iradesi kazanacak”, “Kayyumları kabul etmiyoruz” dövizleri taşıdı. Kitle sık sık “Bijî berxwedana Colemêrgê” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. 

EMEP İl Başkanı Elif Çuhader, tek adam sisteminin de muhalefetinin de kendisine biat edecek şekilde düzenleme çabalarını sürdürdüğünü belirtti. Biat etmeyen eğitim emekçilerinin iş güvencesiyle tehdit edildiğini, müfredat ile bilime karşı bir eğitim modeli geliştirildiğini ve işçi ve emekçiler üzerindeki sömürünün de katmerleşerek sürdüğünü belirten Elif Çuhader, “Bu iktidarın kimin iktidarı olduğu oldukça açıktır. Seçim güvenliği demokrasi için önemli bir ayak olsa da demokrasi öncüleri ile kayyumlara karşı bu mücadeleye destek verilmelidir” dedi. 

‘İŞGALCİ VE GASPÇILARI O KOLTUKLARDAN GÖNDERENE KADAR MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ’

EHP üyesi Mizgin Sümbül, “Binlerce yoldaşımız bugün Colemêrg'de direniyor. Söz konusu Kürt halkı olunca bunun gibi yaptırımları meşruymuş gibi uygulayabiliyorlar. Oradaki kayyumlar işgalci ve gaspçıdır. Hepsini o koltuklardan gönderene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz” diye vurguladı.

‘BÜTÜN DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN MÜCADELE VERMESİ GEREKİYOR’

DEM Parti Milletvekili İbrahim Akın ise, "Bu iktidar, Hitler faşizminden farklı olarak kayyumlarla seçme ve seçilme hakkını gasp ediyor. Bu şekilde sadece Colemêrg'deki değil, tüm ülkede anayasal düzeni yok sayarak bir darbe düzeni gerçekleştirmeye, kayyum rejimini normalleştirmeye çalışıyorlar. Eğer bir adım atılmazsa önümüzdeki dönemlerde de bunun bir irade gaspı olduğunu haykırmaya devam edeceğiz. Kayyumları durdurun, böylesi bir demokrasi mümkün kılınamaz. Buna karşı bütün demokrasi güçlerinin ortak bir mücadele vermesi gerekiyor” diye konuştu.   

Nöbet, sanatçı Kasım Taşdoğan’ın seslendirdiği Kürtçe şarkılar ile son buldu.