'Özgürlüğe Ses Ver' eylemlerinde tecrit protestosu

Birçok kentte tutsak yakınları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması talepleriyle cezaevleri önünde toplandı.

"Özgürlüğe ses ver" adı altında gerçekleştirilen eylemlerde, tecrit karşıtı öfke ve direniş ön plandaydı.

İZMİR

İzmir'de Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER) ve tutsak yakınları, Kırıklar Cezaevi önünde bir araya geldi. Eyleme birçok kurum temsilcisi ve tutsak yakını katıldı. 

"Adalet için tecridi kıralım. Toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı açılan eylemde, "Tecride hayır" yazılı önlükler giyildi ve sık sık "Tecride hayır", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı.

DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, yaptığı açıklamada, tecride karşı mücadelelerinin devam edeceğini belirterek, "Tecride karşı yılmıyoruz, direniyoruz. Bu ülkede tüm baskılara, kadın ve hayvan kıyımına karşı ayaktayız. Hayvan hakları bugün mecliste tartışılıyor. AKP iktidarı tüm canlıların düşmanıdır. Biz tüm canlıların sesi olacağız" dedi.

MERSİN

Mersin'de tutsak yakınları, Tarsus Kampüs Cezaevi önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemlerinin 14'üncü haftasında, Kürtçe ve Türkçe "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlükler giyen katılımcılar, "Jin jiyan azadî", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" ve "Bijî berxwedana zîndanan" sloganları attı.

DEM Parti İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, yaptığı açıklamada, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin sona ermesi gerektiğini vurguladı. Aşan, "Tecrit, ülkeyi yok oluşa sürüklüyor. Abdullah Öcalan'ın ailesi ve avukatlarıyla görüşme imkanları ortadan kaldırılıyor. Bu izolasyon politikası, mevcut anayasaya bile aykırıdır. Tecridin kaldırılması, müzakere sürecinin başlaması Türkiye ve Ortadoğu’daki tüm halkların faydasına olacaktır" dedi.

Eylem, atılan sloganlarla sona erdi.