Şırnak ve İskenderun’da 1 Eylül açıklaması

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla birçok merkezde basın açıklamaları yapıldı. Açıklamalarda savaş politikalarına karşı kınandı.

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla birçok kentte yapılan basın açıklaması ve etkinlikle, savaş politikaları kınandı.

ŞIRNAK

1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin, Şırnak Silopi’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ilçe örgütleri tarafından ortak basın açıklaması yaptı. Parti binası önünde yapılan açıklamada HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile partililer katıldı.

Yapılmak istenen açıklama öncesi parti binasının önü polislerce çok sayıda zırhlı araçla ablukaya alandı. Açıklamanın dışarıda yapılmak istenmesine karşı çıkan polis amirleri ile partililer arasında tartışma da yaşlandı.

Tartışma esnasında polis amirlerine açıklama yapmanın Anayasal bir hak olduğunu hatırlatan HDP’li vekil Özgüneş, bu hakkın engellenemeyeceğini söyledi. Özgüneş, valilik izni alınması gerektiğini öne süren polis amirine yine “OHAL kalktı. Herkes istediği şekilde barışçıl açıklamalarını yapma hakkına sahiptir” dedi.

Bir süre sonra polislerin geri çekilmesi üzerine açıklama yapılabildi.

HDP İlçe Eşbaşkanı Fatma Gündüz, yaptığı açıklamada Ortadoğu’daki halklar ve inançlar arasına yıllardır nefret tohumlarının ekildiğini ifade etti. “Bir yılı aşkın bir süredir ‘sonuna kadar savaş’ diyen siyasi iktidar karşısında ‘sonun kadar barış’ mücadelemizi eşitliğe, özgürlüğe ve demokrasiye olan inancımızla sürdürüyoruz” diyen Gündüz, büyük acı ve ağır bedellere neden olan ‘sonuna kadar savaş’ çizgisinin terk edilmesini istedi.

Gündüz, Tecrit altındaki Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ise, Türkiye ve Ortadoğu’da tarihsel ve siyasal sorunları çözme iradesini ortaya koyduğunu vurguladı.

Gündüz, Öcalan’ın durumuna dair sözlerine şöyle devam etti: “Sayın Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen insanlık dışı ağır tecridin sonlandırılması barış için atılacak önemli bir adım olacaktır. Sayın Öcalan’ın sağlık ve güvenlik koşullarına yönelik her türlü iyileştirici çabanın bu ülkede barışa hizmet ettiğini 2013 Newroz ve 2015 Dolmabahçe Mutabakatı açıklamalarında ve yaşanan çatışmasızlık dönemlerinde hep birlikte gördüğümüzü hatırlatırız. Bunu bir kez daha yaşayabilmek için ağır tecridin kaldırılması gerektiğini güçlü bir biçimde ifade ediyoruz.”

Açıklama alkışlarla son buldu.

İSKENDERUN

İHD İskenderun şubesi, 1 Eylül dünya Barış Günü kapsamında İskenderun Belediyesi Sosyal Tesisleri önünde basın açıklaması yaptı. "Yaşasın 1 Eylül Dünya Barış Günü" yazılı pankart açan insan hakları savunucuları, sık sık, "Yaşasın 1 Eylül", "Yaşasın Barış" sloganlar attı. Emek ve Demokrasi Güçleri’nin destek verdiği açıklamada İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk konuştu.

1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle tüm dünyaya barışının egemen olmasını dileyen Selçuk, “Dayanışma haklarından olan barış hakkı, bir insan hakkıdır. Bir hak olarak talep edilmesinin engellenmeye çalışılması ve savaşın kutsanması kabul edilemez” dedi. Türkiye’nin en büyük sorunun demokrasi olduğunu belirten Selçuk, çatışmalar durdurarak diyalog yollarının açık tutulmasını istedi.

‘BARIŞIN EGEMEN OLMASI İÇİN’

Türkiye’de demokrasinin inşa edilmesi için yönetim sisteminin otoriterleştiği koşulların ortadan kaldırılmasını gerektiğini belirten Selçuk, “Demokrasi ve insan haklarına dayalı yeni bir toplum sözleşmesi, barıştan ve barışı savunmaktan geçmektedir. İnsan hakları savunucuları olarak, ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada barışın egemen olduğu bir yaşam için insan hakları mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.