Üniversite sertifikasıyla insan kaçakçılığı

Yurt dışına işçi tedarik etmek için özel üniversitelerden sınavsız alınan sertifikalarla insan kaçakçılığı yapılıyor.

Türkiye’de son zamanlarda insan kaçakçılığı neredeyse legalleşti. Artık üniversitelerden alınan sertifikalarla mülteciler yurt dışına işçi olarak çıkarılıyor.

Normal şartlarda sınavla verilmesi gereken ‘yapı duvarcılığı’ gibi sertifikalar, para karşılığında insan kaçakçılarına hemen veriliyor.

Bu sertifikalar AKEV ve Ayvansaray üniversitelerinde yaklaşık 600 Euro'ya veriliyor.Özel üniversiteler, sınavsız mesleki yeterlilik belgelerini kişilerin e-devletine işliyor.

Sınava giren ve isminin verilmesini istemeyen bir kişi söz konusu sertifikayı nasıl aldığını şöyle anlattı: “Şimdi yurt dışına işçi tedarik ediyoruz, diye başvuruyoruz. Biz de birkaç arkadaş ödeme yaptık, ‘online sınava gireceksiniz’ dediler. Bu belgeleri tedarik eden kişi, ‘sınava gerek yok belgeleriniz hazır’ dedi. Belgeler çıktıktan sonra Litvanya’da bir inşaat şirketinden, bizim adımıza sözleşme istedi. Sözleşme geldikten sonra ilk ben başvuruyu yaptım. 100 Euro sigorta yapmanız gerekiyor, 90 Euro da acenteye vereceksiniz, dedi. 400 Euro da şirkete ödedik; sözleşme göndersin diye. Vize sürecim sonuçlandı ama belgeler sahte diye (şirket belgeleri) reddedilmiş. Benim 400 Euro'mu geri verdiler. Üniversiteden ise parayı alamıyoruz, diyerek bizi dolandırdılar.

Üniversitenin, yurt dışına insan kaçırma ile ilgisi var mı yok mu bilmiyorum ama insanlar o belgelerle yurt dışına kaçırılıyor. İnsan kaçakçıları, Litvanya’ya ya da Polonya’ya kadar götürdükten sonra orada oturum aldırıp, diğer Avrupa ülkelerine göndereceklerini söyleyerek dolandırıyor.”