AİHM Türkiye'yi mahkûm etti: 22 yıllık tutsağın infazı durduruldu

22 yıldır cezaevinde olan hasta tutsak Hadi Elçiçek’in infazı, AİHM’in Türkiye’yi mahkûm etmesi sonrası durduruldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından 1999 yılında “devletin birliği ve bütünlüğünü bozma” suçlamasıyla tutuklanıp idam cezasına çarptırılan, sonrasında cezaları müebbet hapse çevrilen Hadi Elçiçek, Kuling Sevilgen ve Salih Tuğrul’un davasında Türkiye’yi “adil yargılanma ilkesini ihlal etmek”ten mahkûm etti. Karar sonrası Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama yeniden başladı.
Salih Toğrul yaşadığı ağır sağlık sorunları dolayısıyla 2014 yılında infazı durdurularak tahliye edilirken, Kuling Sevilgen ise 2015 yılında tutsak bulunduğu Bandırma T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.
Salih Toğrul ile birlikte yeniden yargılandığı dava duruşmasına Tarsus 2 Nolu T Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutsak bulunan Hadi Elçiçek, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’nde (SEGBİS) yaşanan sorun nedeniyle katılamadı. Salonda her iki ismin avukatı Mehdi Özdemir bulundu.
İddia makamı, Elçiçek’in infazının durdurulması talebinin reddedilmesine karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, ara kararında Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin hükümlü Salih Toğrul yönünden verdiği bozma ilamı ve Anayasa Mahkemesi’nin 1 Temmuz 2021 tarihli kararı ile yapılan yeniden yargılamada dosyanın tamamlanması dolayısıyla Hadi Elçiçek hakkındaki infazın durdurulmasına karar verdi.