Adalet Nöbetleri sürüyor: Dayanışmayı büyütmeliyiz

Amed ve Van'daki tutsak aileleri, cezaevlerindeki zulmü protesto etti, toplumu dayanışmayı büyütmeye çağırdı.

Hasta ve tahliyeleri engellenen tutsaklar için Amed'de başlatılan Adalet Nöbeti 142'nci gününde. Aileler, bugün Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde bir araya geldi. Eyleme Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Amed Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Derneği (MEBYA-DER) ile Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) üyeleri katıldı.

Tutsak yakını Herdem Merwani, "Talebimizin yerine getirilmesini bırakalım, muhatap bile bulamıyoruz. Muhatabımız Adalet Bakanı’dır ancak onu da göremiyoruz. Aylardan beridir destek talep ediyoruz. Tüm siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarına çağrımızdır, gelin, bize destek verin" diye konuştu.

Tutsak yakını Nazime Boltan ise "Sadece çocuklarımızın tedavi edilmesini istiyoruz. Ancak yerine getirilmiyor. Hasta tutsakların durumu her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Yeter artık, çocuklarımızın tedavisini yapmıyorsunuz. Bırakın, tedaviyi biz yapalım” dedi.

VAN

Tutsak ailelerinin Van Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti de 110’uncu gününde devam ediyor. Bugünkü eylemi, Van F Tipi Cezaevi’nde tutsak bulunan Botan Timur’un annesi Aslıhan Timur ve Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki Sinan Karel’in annesi Zeynep Dayan sürdürdü. Nöbeti, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyesi Şadiye Kızıltoprak, Bahattin Karaman ve Zeynep Kaya, HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun ve yöneticileri ziyaret etti.

Ziyarette konuşan HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecrit uygulamalarını hatırlatıp tecridin tüm cezaevlerine yayıldığını söyledi. Karakoyun, “Tecrit yaşamın her alanına sirayet etmiştir. Bu adaletsizlik ve hukuksuzluk son bulmalıdır” dedi.

Amed, İzmir ve Van’da adalet talebiyle başlatılan eylemlere dikkat çeken Karakoyun, ancak iktidarın taleplere karşı kayıtsız olduğunu söyledi. Cezaevlerinde yaşananları hukuksuzluk olarak niteleyen Karakoyun, her alanda toplumun bu duruma karşı tepki göstermesi gerektiğine vurgu yaptı.

Hasta tutsakların durumuna işaret eden Karakoyun, “Cezaevlerinde çok yoğun hak ihlali yaşanıyor ve bunu da tüm Türkiye biliyor. Aysel Tuğluk başta olmak üzere bini aşkın hasta tutuklu bulunuyor. Tedavileri engelleniyor ve her an acı bir tabloyla karşı karşıya kalabiliriz. Cezaevlerinde yaşanan zulüm bir an önce son bulmalıdır. Yetkililer, bir an önce sorumluluklarını yerine getirmelidir. Aysel Tuğluk başta olmak üzere bir an önce tüm hasta tutuklular serbest bırakılmalıdır” dedi.