Adliyedeki şüpheli ölüme dair rapor: İhlal var, aydınlatıcı açıklama yok

ÖHD ve İHD Colemêrg şubeleri, adliyede intihar ettiği iddia edilen Ferhat Atılgan’la ilgili rapor hazırlayarak, "Soruşturmada ihlal var, olayla ilgili aydınlatıcı açıklama yok" dedi.

Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesinde 20 Ocak'ta ifade vermek için adliyeye giden Ferhat Atılgan'ın (26), tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildiğini öğrendikten sonra adliyenin 3'üncü katından atlayarak intihar ettiği ileri sürülmüştü. Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD), şüpheli ölüme dair hazırladığı raporu açıkladı.

'SORUŞTURMADA İHLAL VAR'

Olayın aydınlatılmasının istendiği raporda, Atılgan’ın tespit edilen herhangi bir zorbalığa maruz kalmadan ifadeye gittiği belirtildi. Raporda, "Ancak şahsa dair yürütülen soruşturma hukukun genel ilkelerinden olan ‘Silahların Eşitliği ve Çelişmeli Yargılama İlkesi’ söz konusu soruşturmada ihlal edilmiştir. Avukatın, dosya inceleme talebinin bulunmaması, savcı M.K.’nin ifade sırasında dosyaya yeni delil girdiğini söyledikten sonra ifadeye ara verip müvekkili bilgilendirmemesi, şüpheli açısından silahların eşitliği ve çelişmeli yargılama ilkesinin ihlaline yol açmıştır" denildi.  

Raporda şöyle denildi:

“Bölgede tutuklamanın bir tedbir olmaktan çıkıp bir cezalandırma aracına dönüşmesi ve çoğu zaman ilk başvurulan tedbir olarak var olması yadsınamaz bir gerçektir. Bu durum vatandaşların adalete olan güvenini sarsmaktadır. Adil yargılanma hakkı ve kişi güvenliği gibi ilkeler, adil bir toplumsal sistemin oluşmasında olmazsa olmaz ilkelerdir. Demokratik devlet düzenlerinde kişi güvenliği, demokratik düzenin temel varlık nedeni olarak kabul edilir. Hukukun temel işlevi, demokratik devlet düzeninde kişiye kendini güvende hissedeceği bir düzen oluşturmaktır. Bu düzen içerisinde yargı makamları çok önemli bir role ve işleve sahiptir. Bu sebeple yargı makamlarının hukuka güvenin tesisi açısından güvenlikçi bakış açısından çok özgürlükçü bir bakış açısıyla yaklaşım göstermesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

 'DELİL ÜRETİLDİ'

Savcılığın hukuka aykırı delil oluşturduğuna dikkat çekilen raporda, “Yaşanan olay neticesinde hiçbir resmi kurumdan konuya dair aydınlatıcı bir açıklama yapılmamıştır. Olay, toplumda belirsizlik hali alması neticesini doğurmuştur” diye kaydedildi.