Duhok sınırında KDP-TC ortak kontrol noktası kurdu, gasba başladı

Türk devleti ve KDP, Duhok merkez ile Amêdiyê ilçesi arasında ortak bir kontrol noktası kurdu. Burada halkın eşyalarının gasp edildiği de ortaya çıktı.

Parastin (KDP istihbarat kurumu) ve Türk MİT’i dün gece Duhok’un merkezi ile ilçesi olan Amêdiyê’nin Zawête beldesindeki Qentara Vadisi arasında yeni bir kontrol noktası kurdu.

Kontrol noktasının Parastin adı altına kurulduğu ancak uygulamada kontrol noktasında KDP ve Türk devletinin ortak bir çalışma yürüttüğünü aktarıldı.

Kontrol noktasında başka bir ülkeye giriş yapılıyormuş gibi bir prosedür izlendiği ve inceleme yapıldığı ancak yolun yalnızca Duhok’un bir ilçesine geçiş için kullanıldığı ifade edildi.

Kontrol noktasındaki bilgisayarlarda Kürt yurtseverlerin, devrimcilerin ve aktivistlerin bilgilerinin olduğu ve Türk MİT’i tarafından kontrol yapıldığı belirtildi.

Ayrıca bu kontrol noktasında, gerilla güçlerine gıda gönderildiği bahanesiyle sivil halka ait gıda ve eşyalara el konulduğu kaydedildi.

Türk devleti son haftalarda Güney Kurdistan’da çok sayıda kontrol noktası kurarak “Burası Türkiye toprakları” diyerek kontrol noktalarından geçenleri tehdit etti. 

Bu cüma günü Rojnews’in ulaştığı yeni görüntüler işgalci Türk devletinin Duhok kentine bağlı Amêdiyê ilçesinde kurduğu kontrol noktası kurduğunu gösterirken, yerel kaynaklar bu kontrol noktalarında yurttaşların kimlik bilgilerinin sorgulandığını belirtmişti. Kontrol noktasında geçenler Türk devleti askerlerinin kendilerine, “Burası Türkiye toprakları, kimlik ve pasaportlarınızı yanınıza alarak seyahat edin” uyarısında bulunduğunu bildirmişti.