'Kürtçe konuşmalı, düşünmeli ve yaşamalıyız'

Kürt Dil Platformu, yeni eğitim-öğretim yılının Kürt çocuklara dönük asimilasyonun dönemi olduğuna dikkat çekerek, "Herkes Kürtçe konuşmalı, yazmalı, düşünmeli ve yaşamalıdır" dedi.

KÜRT DİL PLATFORMU

Platforma Zimanê Kurdî (Kürt Dil Platformu), Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde 2024-2025 eğitim-öğretim yılına ilişkin açıklama yaptı. Toplantıya kentteki siyasi parti yöneticileri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

 Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî, "Kuzey Kürdistan'daki Kürt çocuklarına Kürtçe eğitim verilmeyecek. Çocuklarımız yine zorlu bir asimilasyon süreciyle karşı karşıya kalacak. Bu gerçekten çok zalimce, zor, insanlık dışı bir olaydır. Hiçbir din ve inançta kabul edilmez. Bu tutum çocuk haklarına ve pedagojisine, pedagojik gerçeklere uygun değildir” dedi. Cizîrî, Türkiye’deki resmi ideolojinin Kürtçe eğitimin önüne her zaman engeller koyduğunu ifade ederek, okullarda Kürt çocuklarına filtrelenmiş yöntemlerle Türkçenin dayatıldığına işaret etti. Cizîrî, "Kürtçe eğitim hakkı tanınmalıdır. Kürt kimliğine yönelik inkâr ve asimilasyon sona ermelidir" dedi.

Cizîrî, milletvekillerine, siyasetçilere, aydınlara, yazarlara ve halka da seslenerek, "Herkes Kürtçe konuşmalı, yazmalı, düşünmeli ve yaşamalıdır. Hep birlikte gururla tekrarlayacağız; Biz Kürdüz, dilimiz Kürtçe, ülkemiz Kürdistan’dır” diye konuştu.