GÖRÜNTÜLÜ

Marsilya’daki festivalle ‘Özgürlük Hamlesi” sahiplenildi

Fransa’nın Marsilya kentinde “Rêber Apo’ya Özgürlük, Kürdistan’a statü” şiarıyla 4. Şehit Sinan Dersim Kürt Kültür Festivali düzenlendi.

La Rose Parkı’nda gerçekleştirilen festivale Toulouse, Bordeaux, Montpellier, Draguignan, Lyon, Marignane ve Avignon’da yaşayan Kürdistanlılar ve Fransız dostları katıldı.

Alanda PKK’nin şehit öncü kadrolarının fotoğrafları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne dikkat çeken pankartların yanı sıra PKK flamaları taşındı.

Saat 14.00’da Kürdistan Özgürlük Şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan festivalde ilkin Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanları halkı selamlayarak, “Bu heybetli duruşunuz dosta moral, düşmana dert olacak” dedi.

Ardından Fransız Senatör, Xavier Iacovelli, Marsilya Büyükşehir Belediye Başkanlığını temsilen Christine Juste, Eski Milletvekili Said Ahamada ile Collectif Solidarite Kurdistan temsilcileri sahneye çıkarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürdistan’a statü için tüm gücümüzle yanınızdayız” mesajı verdi.

Ardından KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar söz aldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, işkence ve soykırım sistemine işaret eden Aydar, şöyle konuştu: “Bizi duruma getiren, bizi birleştiren ve bizi yoktan var eden Önder Apo’dur. Önder Apo üzerinde büyük bir tecrit var. Sesinin çıkmasına izin vermemekle intikam almak istiyor. Diyor; bu hareketi oluşturan, bu örgütlemeyi yapan sensin. Geçtiğimiz sene Önderlik için başlatılan hamleye daha fazla sahip çıkıp Önder Apo’yu özgürleştirelim. Eylemselliklere katılarak, düşmana yaptıkları için pişmanlık duygusunu hissettirmeliyiz. Önder Apo’ya, tutsaklara ve özgürlük mücadelesi yürüyenlere bin selam olsun. Şu an bu alanda kültürümüzü savunuyor, sahipleniyoruz. Şu an Medya Savunma Alanlarında büyük bir direniş var. O direnişin büyüklüğü daha yazılmamış. Onlar için ne yapalım dememeli, onlara layık olmak için onlara sahip çıkmamız gerekiyor. Direnişlerini selamlıyoruz.”
Alevi Kültür Merkezi ise festivale dayanışma mesajı yolladı.
Festivalde Arin Mirkan Kadın Meclisi, TCŞ Marsilya, TEV-ÇAND, CÎK, Kürt kültürünü yansıtan kıyafetler, yöresel yemekler ve kitap stantları açtı. Enternasyonal bir grup ise Abdullah Öcalan’ın kitaplarından oluşan bir kütüphane sergiledi.

Festival’de TEV-ÇAND sanatçıları Hozan Diyar, Beser Şahin, Şehrîbana Kurdî, Şiyar Sîpan, Îbrahim Qamişlo ve Süleyman Çelik sahne alarak, katılımcılara unutulmaz anlar yaşattıu.

Festivalde sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok Jiyan Nabe” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları atıldı.