Af Örgütü'nden AKP'ye 'Cumartesi Anneleri' tepkisi

Uluslararası Af Örgütü, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü haftasına yönelik polis saldırısına tepki göstererek, polislerin yargılanmasını istedi ve Cumartesi günkü eyleme gözlemci göndereceğini açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü haftasına yönelik polis saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Cumartesi Anneleri'nin, uzun yıllardır talepleri kabul edilmediği gibi 700'üncü haftada da saldırıya uğradığına dikkat çekildi.

'SALDIRAN POLİSLER YARGILANMALI'

Açıklamada, Türk yetkililer, polis şiddetiyle ilgili bağımsız, etkin bir soruşturma yürütmeye çağrılarak, "Yetkililer, Galatasaray Meydanı’nda her hafta toplanan Cumartesi Anneleri’nin barışçıl protesto hakkını güvence altına almalıdır" dedi.

"Protestoya katılan üç kişinin UAÖ’ye anlattığına göre polis, protestocuları darp etti ve yerlerde sürükledi" denilen açıklamada, şöyle devam edildi: "Kaydedilen video görüntüleri de tanıklıkları doğruluyor. Gözaltına aldığı kişilerin ellerini ‘plastik kelepçe’ olarak bilinen kablolarla arkalarından bağlayan polis, daha sonra bu kişileri üç ayrı polis otobüsüne bindirdi. UAÖ’ye konuşan üç kişi, polis memurlarının darbeleri nedeniyle protestoya katılan bazı kişilerin vücutlarında derin yaralar ve kesikler oluştuğunu söyledi. Gözaltına alınan kişiler, ifadeleri alınmadan önce yaklaşık yedi saat boyunca elleri kelepçeli bir şekilde polis otobüslerinde tutuldu ve sonrasında ifadeleri alınmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü."

'GÖSTERİCİLER HAKKINDA KOVUŞTURMA OLMAMALI'

Gözaltına alınanlardan 12 kişinin TİHV'e başvurduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Protestoya katılan 12 kişinin tümü, uzun süre ellerinin kelepçeli tutulması sonucunda yaralandı, bazıları ise darp edilmeleri sonucunda ağır şekilde yaralandı. Cumartesi Anneleri protestosuna katılan ve yalnızca ifade özgürlüğü ile barışçıl toplanma hakkını kullanan kişiler hakkında kovuşturma yürütülmemesi çağrısında bulunuyoruz" denildi.

'CUMARTESİ GÜNKÜ EYLEME GÖZLEMCİ GÖNDERECEĞİZ'

İşkencenin yasak olduğuna değinilen açıklamada, şunlar da ifade edildi:

"UAÖ, İçişleri Bakanı’nın her hafta düzenlenen protestonun gelecekte yasaklanabileceğine ilişkin 27 Ağustos’ta yaptığı açıklamalardan kaygı duyuyor. Zorla kaybedilenlerin yakınları ve 25 Ağustos’taki protestoya katılmak için toplanan diğer tüm kişiler hem iç hukukun hem de uluslararası insan hakları hukukunun güvencesi altında olan ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma haklarını barışçıl bir biçimde kullanıyordu. UAÖ, yetkililere, protestoya katılanlar da dahil olmak üzere herkesin ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkının, 1 Eylül’de yapılması planlanan bir sonraki protestoda ve ondan sonraki protestolarda korunması ve bu haklara saygı gösterilmesini güvence altına alma çağrısında bulunuyor. UAÖ, 1 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilmesi planlanan protestoya gözlemcilerini gönderecek.”