Aileler İmralı’ya gitmek için başvurdu

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsaklar Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın aileleri, görüşme talebiyle yeni başvurularda bulundu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan iki yıldır hiçbir haber alınamıyor. Mutlak tecrit altındaki Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsaklarla görüşmek için aileleri yeni başvurularda bulundu.

Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ve vasisi Mazlum Dinç ile tutsak Ömer Hayri Konar’ın kardeşi Ali Konar, Hamili Yıldırım’ın kardeşi Polat Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın kardeşi Melihe Çetin, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu.

Aileler, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne de başvuruda bulundu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 1999 yılından bu yana İmralı'da tecrit altında tutuluyor. Son iki yıldır Abdullah Öcalan'dan hiçbir haber alınamıyor.

Avukatlar haftada iki kez Kürt Halk Önderi ile görüşme talebinde bulunuyor. Ancak görüşme başvuruları sistematik bir şekilde yanıtsız bırakılıyor. Bazı durumlarda, aylar sonra avukatlara Kürt Halk Önderi'ne disiplin cezası verildiği gerekçe olarak sunuluyor

Son olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a 13 Nisan’da verilen görüş yasağının 18 Ekim’de son ermesinin ardından, bu yasağın otomatik olarak altı ay daha uzatıldığı öğrenildi.

Kürt Halk Önderi’nin durumuna ilişkin endişeler Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), 20-29 Eylül tarihli Türkiye ziyaretinden sonra arttı. CPT, 3 Ekim’de yaptığı açıklamada, ziyaret ettiği kurumlar arasında İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nin de yer aldığını duyurmuştu.

Ancak Asrın Hukuk Bürosu, CPT ziyareti sırasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşme gerçekleşmediğine dair duyumlar aldıklarını ve bu durumun endişelerini arttırdığını bildirmişti. Asrın Hukuk Bürosu, 29 Kasım’da “CPT’nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adasına yaptığı ziyarette Sayın Öcalan’ın görüşmeye çıkmadığı duyumuna sahibiz” açıklamasında bulunmuştu.