AKP döneminde 21 bin 22 kişi iş cinayeti kurbanı

İşçi Sağlı İş Güvenliği’ne (İSİG) göre yılın başından bu yana en az 575 işçi, AKP döneminde 21 bini aşkın işçi, “iş cinayeti” olarak tanımlanan kazalarda öldü.

İSİG Meclisi’nin Nisan ayına ilişkin yayınladığı rapora göre bir ay içerisinde en az 177 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İSİG’in her ay yayınladığı bilançolara göre Ocak'ta en az 144, Şubat'ta en az 128, Mart'ta en az 126 işçi hayatını kaybetti. Son dört ay içerisinde hayatını kaybeden işçilerin sayısı 575’e yükseldi.

İSİG, Nisan ayında ölenlerin 10’unun kadın, 167’sinin erkek işçi olduğuna dikkat çekerken, kadın işçi cinayetlerinin tarım, tekstil, eğitim, büro ve sağlık iş kollarında gerçekleştiğini belirtti.

Aynı bilançoda, ikisi 14 yaş ve altında 4 çocuk işçinin de kurbanlar arasında olduğu belirtildi. 4’ü Afgan, 3’ü Suriyeli ve 1’i Azeri olmak üzere 8 mülteci/göçmen işçi da iş cinayetlerinin kurbanı oldu.

Rapora göre ölümler en çok tarım, inşaat, ticaret/büro, taşımacılık, belediye, enerji ve sağlık iş kollarında yaşandı. İş cinayetlerinin en çok yaşandığı kentler şöyle sıralandı: İstanbul, Kocaeli, Manisa, Gaziantep, Eskişehir, İzmir, Antalya, Aydın, Bursa ve Denizli.

Ölenlerden sadece 1’inin sendikalı olduğu belirtildi. İSİG, "Diğer yandan ölen başka sendikalı işçiler de olabilir. Ancak kâğıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu net bir bilgi verme şansımız olmadığını da belirtelim" diye ekledi. 

İSİG, AKP’nin iktidara geldiği kasım 2002’den beri iş cinayetlerinde en az 21 bin 22 işçi yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.