AKP’nin ‘Türkiye Modeli’nde TL’nin düşüşü kontrol dışına çıktı

AKP’nin dayattığı “Türkiye Modeli”nde Türk lirası ağır bir değer kaybına uğradı. Dolar/TL 14,75'i, Euro/TL 16,65'i aştı.

Bu hafta Türk lirası için sert bir düşüşle başladı. Dolar/TL 14,75'i, Euro/TL 16,65'i aşarken, Sterlin/TL kuru da ilk kez 19'u geçti.

Buna rağmen Türk Maliye Bakanı Nureddin Nebati, faiz arttırma konusunda “kesin” kararlı olduklarını söyledi.

İktidarın kontrol alanındaki Habertürk’e konuşan Bakan Nebati, ekonomi modellerinin “Çin veya Güney Kore” olmadığını “Türkiye Modeli” olduğunu savundu.

Bu hafta Merkez Bankası (TCMB) dahil 20 merkez bankası yıllık toplantısını gerçekleştirecek. TCMB’nin 100 baz puan indirim yapması bekleniyor. Merkez Bankası, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarına uyarak aralık başından beri 3 kere döviz kurlarına müdahale etti.

Erdoğan, birçok kez "faizin sebep, enflasyonun netice" olduğunu iddia ederken, düşük faiz politikasından geri adım atmayacaklarını savundu.

Merkez Bankası faiz indirimi yapacaklarını belirtirken, enflasyon en az yüzde 20’ye çıktı.  Türk lirası yılın başından bu yana dolar karşısında yüzde 40’tan fazla değer kaybetti. Uzmanlar yabancı sermayenin de Türkiye’yi terk etmesinin hızlanacağını belirtiyor.

Bu arada Bloomberg HT’nin haberine göre Zürih merkezli İsviçre bankası UBS, bundan sonra Türk Lirası ile ilgili rapor yayımlamayacaklarını belirtti. UBS, yatırımcılardan son yayımladıkları TL tavsiye raporlarını dikkate almamalarını istedi.

İktidarın politikalarının bir diğer sonucu olarak resmi istatistiklere göre işsizlik ekim ayında yüzde 11,2 seviyesinde gerçekleşti. Ancak gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu sanılıyor. Zira Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), AKP’ye bağlı bir şube gibi çalışmakla eleştiriliyor. Bu kurumun yayınladığı tüm verilere şüpheyle yaklaşılıyor.  

HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu , 23 Kasım’da ANF’de yer alan söyleşisinde “TÜİK’in verilerinin gerçeği yansıtmadığına dair kanıtlar var. Hatta dünyaca ünlü iktisatçı Steve Hanke, Türkiye'deki enflasyonun açıklanan resmi verilerin 3 katı olduğunu söyledi. Yani şu anda yüzde 20 gösteriliyorsa, demek ki yüzde 60. Zaten bağımsız iktisatçılar da hesap yapıyorlar ve yüzde 40’tan aşağı değil diyorlar. Dolayısıyla burada da bir manipülasyon olduğunu düşünüyoruz” dedi.

AKP rejiminin izlediği siyasi ve ekonomik politikaların bedeli ise işçi ve emekçilere ağır bir yük olarak biniyor. Pazar günü İstanbul’da sendikaların düzenlediği “geçinemiyoruz” eyleminde ekonomik krizin yarattığı sonuçlar protesto edildi. 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Her gün yoksullaşıyoruz” dedi. Çerkezoğlu, “Bunların kurtuluş dedikleri, koltuklarının kurtuluşu. Bu ülkeyi Avrupa’nın en fazla asgari ücrete mahkum işçi sınıfı haline getirdiler. Ucuz emeğe dayalı Çin modeli sevdasıyla çıktıkları yolda, asgari ücret bugün Türkiye’de Çin’den daha düşük” diye ekledi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 6 Aralık’ta bütçe görüşmeleri sırasında “Sefalet endeksine baktığımızda Türkiye 1. sıradadır. En sefil ülke kategorisinde yer almaktadır" dedi.

Buldan, “Çözüm sürecinde 12 bin dolar olan milli gelir, bugün 8 bin dolara inmiştir. Kişi başı 4 bin doları savaşa harcadınız” diyerek hükümete tepki gösterdi.