Alevi kurumları, Mereş'te katledilenler için buluştu

Alevi kurumları, Mereş'te katledilenleri andı, "Katliamlar sürüyor" mesajını verdi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAVK), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Mereş'te 44 yıl önce katledilenleri anmak için bir araya geldi. Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, parti temsilcileri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Orhan Sarıbal ve parti temsilcileri de katıldı.
Maraş Valiliği’nin “Kamu düzeni” iddiasıyla getirdiği yasağa karşı Alevi kurumlarının çağrısıyla toplanan onlarca kişi, katliamın gerçekleştiği Yörük Selim Mahallesi’ne yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık "Maraş'ı unutma unutturma", "Maraş'ın hesabı sorulacak", “Katil devlet hesap verecek”, "Alevilik vardır, Alevilik haktır" sloganları atıldı.

 POLİS ABLUKASI AŞILDI

Yürüyüşün ardından katliamın gerçekleştiği Yürükselim Mahallesi’ne ulaşan kitle, polis ablukasına alınan Erenler Cemevi'ne 3 farklı polis kontrol noktasından geçtikten sonra ulaşabildi. Erenler Cemevi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, katliamda yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Anmanın açılış gülbengini Alevi Bektaşi Federasyonu İnanç Kurulu Başkanı Hasan Kılavuz okudu. Ardından hayatını kaybedenlerin anısına karanfiller bırakıldı.

'KATLİAMLAR DEVAM EDİYOR'

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, 44 yıl önce bir darbenin alt yapısını oluşturmak için katliam yapıldığını söyledi. Katliamın arkasındaki güçlerin açığa çıkarılmadığını ekleyen Toğrul, "Yüzleşme sağlanamadığı için bugün hala katliamlar devam ediyor. Burada halen Kürtler, Aleviler yerinden edilmeye çalışılıyor. Pazarcık'ta tarım alanları yok ediliyor, Maraş'ın çöpü oraya dökülüyor, çimento fabrikası kuruluyor. Bunlar tesadüf değil. Bunlar göç ettirmek için yapılıyor. Dün Fransa'da yaşamını yitirenleri de anmak istiyorum.  Hepimiz, kendimiz olarak bu topraklarda yaşamak istiyoruz. Ancak birileri hala bunları kabul etmiyor. Utanmadan inancımızı tarif etmeye çalışıyor. Devletin Aleviliği öğretmesine ihtiyacımız yok. Alevilik kültür değil, inançtır. İnancımızı inkar edip torba yasa içerisine koydular. Biz Aleviler kimsenin inancına karışmadık. Kimse de bize karışmasın. Rızalığımızı almadan yasa yaptılar. Hala kapılarımız işaretleniyor. Eşit, adil, özgür bir toplum istiyoruz. Sahipsiz değiliz, örgütlü bir yapıdayız. Yan yana gelip Hüseyin’i duruşu sergilemeliyiz" diye konuştu.
CHP Milletvekili Orhan Sarıbal ise, "Unutalım istiyorlar. Ama acımızı derinleştiriyorlar. Organize kötülüğe karşı dayanışmaya ihtiyacımız var" dedi.

'ACIMIZ HESAP SORULANA KADAR DİNMEZ'

AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, acılarının hesabı sorulana kadar dinmeyeceğini dile getirdi. Almanya’da Alevilerin kamu tüzel kişiliği kazandığına işaret eden Mat, şunları söyledi: "Kiliseler hangi haklara sahipse biz de aynı haklara sahibiz. Alevileri katletmekle bitirebildiniz mi? Hayır, başka bir coğrafyada zuhur etti. Taleplerimizi tekrarlıyoruz yine. Biz inatçıyız, vazgeçmeyeceğiz. Maraş'ın, Dersim'in, Çorum'un hesabını verselerdi, bugün bu noktada olmazdık. Almanya’da yine bir cemevimizin kapısına çarpı attılar. Dün Fransa'da bir katliam yaşandı. Biz herkes için eşitlik ve özgürlük istiyoruz. Asla teslim alamayacaksınız. Aleviler asla geri adım atmaz. Yarın Yenikapı’da buluşacağız" ifadelerini kullandı.

 Alevi kurumları adına ortak açıklamayı AKD Genel Başkanı İsmet Kurt yaptı. Kurt, şunları dile getirdi: "1 hafta boyunca vahşet yaşandı. Maraş’ın merkezine bir anıt yapılmalı. Katliamlarla yüzleşmeliyiz. ‘Maraş olayları değil’, katliamdır. Her inanç kendi bahçesinde güzeldir. Arif Özzeybek isimli kişinin çalışmasıyla bir torba yasa çıkarıldı. Rızalığımız alınmadı. Cemevleri bizim ibadethanemizdir. Zorunlu din dersleri kaldırılsın. Hala Aleviler ayrımcılığa uğruyor. Bir öğretmen nefret söylemlerinde bulundu. Görevden alınmadı, başka okula gönderildi. Meclis önünde bariyerleri yıktık. Direnenlere selam olsun. Din ve dil üzerinden siyaset yapılmaz. 44 yıl önce hakka yürüyen canlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz."

Konuşmaların ardından deyişler eşliğinde semah dönüldü. Anma yaşamını yitiren canlar anısına lokma dağıtılması ve cerağ sırlamasıyla sona erdi.
Anma programının ardından Pazarcık ilçesine bağlı Yolboyu köyü mezarlığı ziyaret edilerek, katliam sırasında hayatını kaybedenler anıldı.