Alevi örgütleri Büyük Kurultay’da buluştu

Alevi örgütleri İstanbul’da organize edilen Büyük Alevi Kurultayı'nda bir araya gelerek, inançlarına yönelik saldırılara tepki gösterdi.

“Büyük Alevi Kurultayı”, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Demokratik Alevi Derneği (DAD), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) tarafından organize edildi.

Kurultay, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmasına tepki olarak toplandı.

Binlerce kişinin katıldığı kurultayın yapıldığı salona, “Barış”, "Savaşa hayır”, “Diyanet kapatılsın”, "Ocağıma inancıma dokunma”, “Madımak utanç müzesi olsun”, "Zorunlu din dersleri kaldırılsın”, “Ekonomide adalet” ve “Yeni Anayasa” yazılı pankartlar asıldı.

Çok sayıda siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcisi de kurultaya katıldı. Kurultayda bir konuşma yapan ABF Genel Başkanı Mustafa Arslan, “eşit yurttaşlık” taleplerinin olduğunu belirtti.

Arslan,  "Aleviler, ‘eşit yurttaşlık, laiklik, demokrasi’ diyor. Siz bu ülkeyi diyanete, cemaatlere mahkum ettiniz. Bu cemaatlerin ülkeyi nasıl bir hale getirdiğini biliyoruz. Bu anlayışın 6 yaşındaki çocuğa dahi ne yaptığını biliyoruz. Bu tekçi yok sayıcı anlayışa karşı yıllardır mücadele ediyoruz. Alevi örgütleri Türkiye ve Avrupa’da yaptığı ziyaret ve örgütlemelerle önemli bir güç haline geldi. Alevilerin güçlenmesinden korkuyorlar. Biz Kürt, Türk, Çerkez ve diğer halklar ve inançların bir arada yaşamasından yanayız. Onların inadına halkların ve inançların eşitliği diyoruz” şeklinde konuştu.

BU KEZ ALEVİLİĞİ KATLEDİYORLAR

44 yıl öneki Maraş katliamını da hatırlatan Arslan,  “Şimdi ise Aleviliği katlediyorlar. Hadi oradan siz kimsiniz ki Alevileri ve Aleviliği katlediyorsunuz. İnsanları yoksulluğa mahkum edenler kendi beceriksizliğini hukuksuzlukla, baskı ve sindirme ile örtmeye çalışıyorlar. Bu ülkede etnik kimliğinden dolayı çocuklar katledildi. Roboskî’de çocuklar katledildi. Onların da anıların önün de saygı ile eğiliyorum” ifadelerini kullandı.

 “Peki biz ne yapacağız?” diye soran ADFE Başkanı Celal Fırat ise şöyle konuştu: “Geçmişin üstüne sünger mi çekeceğiz? Buna kocaman bir ‘hayır’ diyeceğiz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında yüzleşmeyle başlayalım. Geçmiş yüzyılda bize yapılanları nasıl unuturuz. Unutmak, ölüme razı olmak ve ihanet etmektir. O yüzden hesaplaşmamız, yüzleşmemiz lazım. Bin yıllara rağmen saldırılara karşı ayakta kalabilmişsek ocaklarımız sayesindedir. Bundan sonrada hep birlikte mücadele edeceğiz. Anadolu ve Mezopotamya topraklarında Türk-İslam dayatıldı. Devlet, sürekli Alevilerle uğraştı. Kendisine yararlı bir Alevi yaratmaya çalışıyorlar. Bizi kimliksizleştirmeye çalışıyorlar. Bizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar. Bu şekilde asimile etmeyi hedefliyoruz. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz.”

HDP’NİN MESAJI

Kurultayda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile Mithat Sancar’ın gönderdikleri mesaj okundu. Mesajda, şunlar belirtildi: “Alevilerin ibadethanesi Cemevidir. Bu hakikat siyasetten büyüktür. Bu hakikat tüm baskı, şiddet ve katliamlara rağmen dimdik ayaktadır. Onun için Cemevlerine farklı statü aramak, onları kültür merkezi düzeyine çekme çabaları beyhude bir siyasettir ve kendileri gibi tarihin çöp sepetine atılacaktır. Egemen sistemlerin katı merkeziyetçi, nefret ve şiddet politikaları ile yok edilmek istenen Alevilerin; insan hak ve özgürlükleri ile eşit yurttaşlık hakkını amaçlayan mücadeleleri takdire şayandır (…) Biz HDP olarak eşit yurttaşlık temelli bir çözüm için sorumluluk alıyor ve toplumun kendi ifade ve istemleri doğrultusunda ortak yaşam ve eşit yurttaşlık için mücadele ile çözümü sağlayabilmek için buradan çağrıda bulunuyoruz. Ne Kralların tacına ne de Padişahların tahtına boyun eğmeyen, bu yolda ser verip sır vermeyen, gülü gül ile tartan, siz değerli canların bu görkemli kurultayını bir kez daha selamlıyoruz. Mücadeleniz mücadelemizdir. Hızır yar ve yardımcınız olsun.”

Kurultay’da ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun mesajları da okundu.

PARİS KATLİAMI TEPKİSİ

AABK Eş Sözcücüsü Nevin Kamilağaoğlu "Biz görünmezliğe, yok saymaya karşı bir direnç bir varlık sergiliyoruz” derken,  AABK Eş Sözcüsü Hüseyin Mat ise, Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik saldırıya tepki gösterdi.

Mat, “Nereden ırkçılık gelirse gelsin, faşizm nereden gelirse gelsin bin defa lanetliyoruz. Bin defa ırkçılığın karşısında olacağız” şeklinde konuştu.

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise, Alevilerin maruz kaldığı baskılar ve ayrımcılıklara tepki gösterdi.

Kurultay, alevi örgütlerin konuşmalarıyla devam ediyor.