Amed'deki barış mitingine katılanlara polis engeli

Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve sendikalardan oluşan Emek ve Demokrasi Platformu’nun 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Amed’de düzenledikleri bölgesel mitinge Bingöl’den gelen HDP’liler engellendi.

HDP’lilerin Bingöl halkını mitinge taşımak için kiraladıkları otobüslerin bağlı oldukları firmalar son anda ‘yolda ceza yemekten korkuyoruz’ gerekçesiyle vazgeçtiler.

Konu hakkında ANF’ye bilgi veren HDP Bingöl İl Eş Başkanı İzzet Çağrıbay, mitinge gelmek için otobüs ayarlamaya çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti: “Bir kaç tane şirketle görüştük, tuttuğumuz iki şirketin otobüslerinden ikisinden de, bir gün sonra olumsuz cevap aldık. ‘Bize ceza yazıyorlar , biz maalesef gelemeyiz’ dediler . Bir diğer firma olan Has Bingöl ise bize bir otobüs ayarladı. Bir gün sonra

onlar da iptal ettiler. Dediler ki, İstanbul’a yedek seferimiz varmış. Ama aslında gerekçe o değildi, gerekçe ceza aldıkları için gelmek istemediler.”

Otobüs firmalarının bu tavrını polisin baskısına bağlayan Çağrıbay, şunları söyledi: “Bunun üzerine biz kolluk kuvvetleri ile görüştük. Onlar ise böyle bir baskılarının olmadığını söylediler ama bizden otobüslerin plakalarını vermemizi istediler. Ama biliyoruz ki, plakalarını aldıktan sonra bütün kontrol noktalarında kontrolden geçecekler, uzun tutacaklar, ceza yazacaklar bu sebepten dolayı biz de bunları iptal ettik. Zaten firmaların da bizi taşıma kararlarından vazgeçmelerinin nedeni polisin baskısı olduğunu düşünüyoruz. Neticede herkes kendi imkanları doğrultusunda gelmeye çalıştı. Gelişimizi engellediler. Bu sebepten katılım zorunlu eksiklikler oldu.”