Amed’deki halk buluşmalarında tecride karşı eylemleri büyütme mesajı

DTK, DBP ve HDP’nin eş genel başkanları ve milletvekillerinin katılımıyla halk buluşmaları sürüyor. Buluşmalarda, İmralı tecridine karşı eylemleri büyütme mesajı verildi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin, halk buluşmaları ikinci gününde devam etti. Siyasetçiler, gün içinde Hezro (Hazro), Rezan (Bağlar), Xana Axpar (Çınar), Pîran (Dicle), Sûr (Sur) ve Pasur (Kulp) ilçelerinde halk buluşmaları gerçekleştirdi.

'TECRİDE KARŞI EYLEME'

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve beraberindekiler, Sûr ilçesine bağlı Kabê (Çarıklı) mahallesinde halk ile bir araya geldi. Burada konuşan Öztürk, “Kurdistan'ın her parçasında Kürt kültürüne, diline ve coğrafyasına yönelik saldırılar var. AKP-MHP ittifakı her alanda Kürtlere saldırıyor. Kürtlerin kimliğine, kültürüne ve diline saldırıyorlar. Sadece Kuzey Kurdistan'da değil, bugün Güney Kurdistan'da da Kürtlere karşı kimyasal silah kullanıyorlar” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride dikkat çeken Öztürk, "Sayın Öcalan, kapitalist sisteme karşı tüm halklar için yeni bir sistem inşa etti. Bugün Türkiye, Kürtlerin kazanımlarını boşa çıkarmak için Rojava'ya saldırıyor. Rojava devriminin temeli Sayın Öcalan'ın düşünceleri ve fikirleridir. Sayın Öcalan paradigması ile Kürt halkına, Ortadoğu halkına, ezilen halklara ve tüm dünyaya kapı aralamıştır. Tecrit, tek Türkiye’nin değil, uluslararası devletlere ait bir uygulamadır. Kürtlere yönelik savaşın ve saldırıların temeli Sayın Öcalan'ın tecrit edilmesidir. Söz konusu Kürtler ve Sayın Öcalan olunca devlet bütün kanunlarını çiğniyor. Sayın Öcalan’ın, ailesi ve avukatları ile görüşme hakkı yasak. Demokrasiden, hukuktan bahseden muhalefet partileri, Sayın Öcalan'ın tecridine gelince AKP ve MHP iktidarına destek veriyor. Kürtler söz konusu olduğunda, onlar da farksız değil. Bugün İmralı'da tecrit edilen tek bir kişi değildir. Kürt halkı eylemleriyle Sayın Öcalan'ın Kürt halkının iradesi olduğunu defalarca göstermiştir. Bu nedenle tüm Kürtler İmralı’da tecrit edilmiş durumda. Onun için biz Kürt halkı olarak tecride karşı tavrımızı eylem ve tepkilerimizle göstermeliyiz” diye konuştu.

MUHALEFETE TEPKİ

Muhalefet partilerinin saldırılara karşı sessiz kalmasına tepki gösteren Öztürk, “Muhalefet partileri İstanbul için demokrasiden bahsediyor ama Kuzey Kurdistan'da birçok Kürt belediyelerini ele geçirip kayyumlar atadılar ama muhalefet sessiz. Mecliste Kürtlere karşı savaş kararı alınır ve kendisine muhalefet diyen partiler de buna destek verir. Kimyasal silahlarla çocuklarımızı öldürüyorlar, muhalefet de alkışlıyor” diye belirtti.

SİYASİ SOYKIRIM

DBP'ye yönelik saldırılara ve yaşanan tutuklamalara değinen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt siyasetine yönelik saldırılardan sonuç alamayacaklar. DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve DBP Amed İl Eşbaşkanı Hayretin Altun tutuklandı. Bunun nedeni Kürt düşmanlığı ve Kürt siyasetine tahammülsüzlüktür. Defalarca Kürt siyasetine ve Kürt liderlere saldırdılar ama bir sonuç alamadılar. Ama bugün Kürtlerin halkı var, Kürtler olmadan kimse ilerleyemez.”

'SORUNLARI ÇÖZÜMÜ ABDULLAH ÖCALAN'DA'

Kürt sorununun ve toplumsal sorunların çözümü için Abdullah Öcalan'la görüşmenin önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, "Biz yol gösteriyoruz, sorunların çözümünün adresi Sayın Öcalan'dır. Sayın Öcalan sadece bir kişi değildir, milyonların iradesidir. Kürt halkının sorununun çözümü Sayın Öcalan'dır, Sayın Öcalan’la görüşsünler, tecridi kaldırsınlar. Kürt sorunu çözülürse insan hakları, ekonomi, demokrasi ve hukuk da düzelir" dedi.

Konuşmanın ardından halk sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı attı. Öztürk ve beraberindekiler, sonrasında halkın sorun ve sıkıntılarını dinledi.

'İKTİDARA KAYBETTİRECEĞİZ'

HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Pasur Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Ay, Fatih Taş ve beraberindekiler de, Pasur’da halk ziyaretinde bulundu. Halk, siyasetçileri coşkuyla karşıladı. Burada konuşma yapan HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Öcalan üzerindeki tecride değinerek, tecridi kırmak için tüm toplumu mücadelede birleşmeye çağırdı. 2023’de yapılan seçimlerde AKP-MHP’ye kaybettireceklerini dile getiren Ceylan, faşizme karşı her yerde mücadele ettiklerini belirtti. Heyet, daha sonra halkın eleştirilerini ve taleplerini dinledi.

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli ise, Xana Axpar ilçesinde halkla bir araya geldi. Halkın sorunlarını dinleyen Temelli, 3’üncü yolun halklar için umut olduğunu ifade etti. Temelli, “Kader olarak önümüze sunulan şeylerden artık kurtulmalıyız. Bu düzen değişmeli” dedi.

HDP Amed Milletvekili Remziye Tosun ve beraberindekiler, Hezro ilçesinde halk ile buluştu. Halkın yoğun ilgisiyle karşılanan Tosun ve beraberindekiler, halkın sorunlarını dinleyerek, çözüm gücü olduklarını ifade etti. 

HDP Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy ve beraberindekiler de Pîran ilçesinde halkı ziyaret ederken, HDP Amed Milletvekili İmam Taşçıer de Rezan ilçesinde halk ile bir araya geldi.