Amed'deki kayıp yakınları, Cumartesi Anneleri'ni selamladı

Amed'deki kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, Cumartesi Anneleri'nin eylemine saldırıyı protesto etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları tarafından “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganıyla gerçekleştirilen oturma eyleminin 498’incisi, Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapıldı. Eyleme, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Bedran Öztürk, HDP Amed milletvekilleri Dersim Dağ, Remziye Tosun, Adnan Selçuk Mızraklı, Semra Güzel, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il eş başkanları, sivil toplum örgütleri temsilcileri, kayıp yakınları ve İHD yöneticileri katıldı. 

'İKTİDAR FAİLLERİ KORUYOR'

İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Cumartesi Anneleri'nin bugünkü eylemine dönük polis saldırısını kınayrak, "Bizler bu durumu protesto ediyoruz ve buradaki herkesi bir dakikalık alkış eylemine davet ediyorum” dedi.

Zeytun, "Bizler Türkiye’nin Kayıplar Sözleşmesine neden taraf olmadığını biliyoruz. Çünkü her dönem failleri koruyan, o siyasi iktidarı aklayan bir siyasi iktidar mevcuttur. Uluslararası mahkemelerin, defalarca yaşam hakkı olmak üzere mahkûm ettiği bir siyasi irade ve devletten bahsediyoruz. Her defasında tekrarlıyoruz. Kaybedilme, zorla kaybedilme ve yargısız infaz topyekûn bir devlet politikasıdır. Halen o cezasızlık politikasıyla devam etmektedir. Bizler barış hakkı savunucuları, yaşam hakkı savunucuları, sivil toplum olarak bu mücadeleyi her koşulda sürdüreceğimizi belirtmek istiyoruz” dedi.

DTK Eş Başkanı Bedran Öztürk ise "Türk devleti, her dört parçada da aynı katliamları sürdürüyor. Katliam yaparken, katlettiklerinin akıbetini de saklıyor. Bugünkü iktidar da suç ortağıdır" diye belirtti. 

'KÜRT HALKINA HESAP VERECEKSİNİZ'

Cumartesi Anneleri’ne yapılan saldırı ve gözaltılara dikkat çeken Öztürk, "Biz sizi Şırnak’ta, Sur’da, Nusaybin’de de iyi tanıyoruz. Bir gün insanlık kazanacak, bizim mücadelemiz de bunun içindir. Demokrasi ve hukuk anlayışı geldiğinde dün kaybettirmeleri yapanlar, bugün onları koruyanlar, başta Kürt halkına, sonra da tüm Türkiye halklarına hesap verecek. Biz her zaman annelerimizin, kayıp yakınlarımızın yanında olacağız. Hesap soruluncaya kadar ailelerimizle birlikte mücadelemiz devam edecek" diye konuştu.

ŞEN’İN HİKAYESİ

İHD Amed Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın da, İstanbul’da Cumartesi Anneleri’ne yönelik gerçekleştirilen polis saldırısı ve birçok kayıp yakınının gözaltına alınmasını kınadı. 

Yalçın, Şırnak’ın Güçlükonak ilçesinde 1994 yılında gözaltına alınarak kaybedilen Ahmet Şen’in hikayesini şöyle anlattı:

“Mehmet Emin Şen’in, 27 Mart 2009 tarihinde babası Ahmet Şen’in zorla kaybedilmesi ile ilgili Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadeye göre; 1994 yılında Ahmet Şen ve ailesi evlerindeki eşyaları hava topu saldırılarında zarar görmemesi için bir mağaraya taşımıştı. Bir gün mağaradaki eşyalarının ateşe verildiğini öğrendiler. Bu olaydan 7-8 gün sonra Ahmet isminde bir korucu ile iki asker, Ahmet Şen’i camiden alıp karakola götürdü. M.K. ve G.K. isimli şahıslar da Ahmet Şen ile birlikte gözaltına alındı. M.K. ve G.K. birkaç gün sonra serbest bırakıldı. Ailenin M.K.’den aldığı bilgilere göre; Ahmet Şen yanındakilerle birlikte önce Bulmuşlar Köyü Karakolu’na götürüldü. Diğerleri salıverildikten sonra da Diyarbakır’dan istendiği söylenerek birlikte tutuldukları karakoldan alındı ve bir daha Ahmet Şen’den haber alınamadı. Mehmet Emin Şen’in 2009’da Cizre Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği dilekçe üzerine 2009/430 dosya numarasıyla başlatılan soruşturma devam ediyor."