Anne Ay, oğlunun kemiklerini arıyor

Anne Raziye Ay, 1993 yılında kaybedilen Aydın akıbetini sorarak, “Kemiklerimi arıyorum. Niye kemiklerimi bulamıyorum? Niye bu kadar yıl, gün kemiklerimizi bize vermiyorlar” dedi.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması talebiyle yaptıkları 849’uncu oturumu salgın nedeniyle online gerçekleştirdi. Bu haftaki açıklamada, 28 yıl önce Batman’da gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Aydın Ay’ın akıbeti soruldu. 

Açıklamada ilk olarak konuşan anne Raziye Ay, oğlunun 10 Temmuz 1993’te sigara almak üzere evden çıktığını ve bir daha geri dönmediğini söyledi. Oğlunun 19 Mayıs Mahallesi'nde bir arabaya zorla bindirilip götürüldüğünü vurgulayan anne Ay, “Üç gün boyunca önümü göremiyordum. Ardından emniyete gidip yemek götürdüm kendisine. Elbiselerini, kimliğini götürdüm. 12 gün boyunca gözaltındayken kendisine yemek götürdüm. 15’inci günü bitince bana, ‘Elimizde değil, kıyafetleri, yemekler burada’ dediler. 15’inci gün yemeği elimde kaldı” diye konuştu.

Emniyetin oğlunun gözaltında olmadığına dair kendilerine bilgi verdiklerini belirten Ay, “Kemiklerimi arıyorum. Niye kemiklerimi bulamıyorum? Niye bu kadar yıl, gün kemiklerimizi bize vermiyorlar” diye sordu. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu adına açıklamayı okuyan Leman Yurtsever, “Keyfiliğe dayanan güç kullanımının yarattığı hukuksuzluk iklimi, ağır hak ihlallerinin yaşanmasına neden oldu. Demokrasinin güvencesi olan güçlü, tarafsız ve bağımsız bir yargının yokluğu; ağır hak ihlallerini cezasız bıraktı. Türkiye insan haklarının etkili bir biçimde korunduğu demokratik bir sisteme geçemedi. Bu durum beraberinde başta gözaltında kaybetmeler olmak üzere insanlığa karşı işlenmiş suçlar karşısında yargı makamlarının hareketsiz ve etkisiz kalmasını getirdi” dedi.

Ay’ın gözaltına alınma ve kaybedilme sürecine dikkat çeken Yurtsever, “O günden sonra Aydın Ay’dan haber alınamadı. Ailenin yaptığı tüm yasal girişimler sonuçsuz bırakıldı. Aile dosyayı canlandırmak için 2009 yılında Batman Cumhuriyet Savcılığı’na yeniden suç duyurusunda bulundu. Başvuru 2010 yılında takipsizlikle sonuçlandı. Takipsizlik kararına karşı 21 Mayıs 2010 tarihinde Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz da sonuçsuz kaldı. Dosya adliyenin tozlu raflarına terk edildi. Bir kez daha iktidara ve yargı makamlarına sesleniyor ve talep ediyoruz: 28 yıldır Ay ailesine yaşatılan işkenceye son verilmelidir. Aydın Ay’ın akıbetini açığa çıkartacak, onu kaybedenleri tespit ederek yargılanmalarını sağlayacak etkinlikte bir soruşturma ve kovuşturma faaliyeti yürütülmelidir” diye konuştu.

Tüm kayıplar için adalet istemekten vazgeçmeyeceklerini söyleyen Leman Yurtsever, “Devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 150 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” dedi.