Ardından umutlarını ve özgürlük mücadelesini miras bıraktı

Yetkin bir YJA Star gerillası olarak katıldığı her çalışmada sonuç alan Nûda Garzan, Kato dağlarında sadece umutlarını değil, özgürlük mücadelesini de ardıllarına miras bıraktı. O miras, özgürlük mücadelesini yürütenler için başlı başına bir hazinedir.

ŞEHİT NUDA GARZAN

Şehit Nûda Garzan (Keziban Yılmaz), Kurdistan’da ayaklanmaların yaşandığı 1993 yılında Bedlîs'te yurtsever bir ailede dünyaya gelir. Nûda Garzan’ın ailesi devletin zulmüne boyun eğmeyen, değerlerine bağlı bir ailedir. Devletin baskılarından dolayı İstanbul’a göç etmek zorunda kalırlar. İstanbul’da da yurtsever bir ortamda büyüyen Nûda Garzan’ın yüreğine ülke sevgisi kök salmıştı. Kürt halkının Özgürlük Mücadelesi’ni daha da yakından tanıyan Nûda Garzan, devrim mücadelesine gençlik çalışmalarına katılarak başlar. Cesur ve kararlı bir şekilde gençlik çalışmalarını yürüten Nûda Garzan, Rojava savaşının yoğun yaşandığı 2014 yılında yönünü Kurdistan dağlarına vererek gerilla saflarına katılır.

Nûda Garzan düşmanın baskıları sonucu terk etmek zorunda kaldığı ülkesine tekrar ayak basmıştı. Ülkesinden zorla çıkarılan insanların geri dönüşleri elbette ki sıradan olmayacaktı. Artık özgür dağlarda olan gerilla Nûda, ilk önce yeni savaşçı eğitimini alır. Bu ilk adımın ardından daha sonra askeri ve ideolojik eğitim görür. Kısa sürede büyük gelişme sağlayan gerilla Nûda Garzan, pratik çalışmalara katılır. İşgal Türk devletinin saldırılarına karşı devrimci mücadeleyi en ön saflarda yürüten Nûda Garzan, savaştıkça kendini daha çok tanır, daha çok güçlenir, daha da güzelleşir. Kurdistan'ın kurtuluş tarihinde Nûda gibi şehitlerin çok büyük emekleri olmuştur.

Şehit Mahir Akademisi’nde tekrar eğitim alan gerilla Nûda, profesyonel bir seviyeye ulaşır. Uzun yıllar Metîna alanında birçok çalışmada yer alır. Hareketli Tim tarzıyla savaşan gerilla Nûda Garzan, mücadelesini aktif bir şekilde sürdürür. Yaşadığı her alanda büyük emek sarf eden gerilla Nûda için Kuzey Kurdistan'a gitmek, en zor cephelerde yer almak ve mücadele yürütmek her zaman devrimci bir hedef olmuştu. Gerilla Nûda Bakur için, “Kuzey Kurdistan, ülkenin en büyük parçası, düşmanın en ağır darbeleri aldığı, en fazla yok sayıldığımız yerdir” derdi. Bakur mücadele fişeğini ilk ateşlendiği, yeniden doğuşun yaşandığı parçadır. Bundan dolayı gerilla anılarıyla dolu böyle Bakur alanında savaşmak her gerilla için çok anlamlıdır.

İŞGALCİLERE AĞIR DARBELERİN VURULDUĞU EYLEMLERDE YER ALIR

Gerilla Nûda da büyük bir güçle amacına ulaştı ve Kato dağlarının yamaçlarına ayak bastı. O heybetli dağların ortasında ülkesinin işgal altındaki şehirlerine, düşman baskısı altındaki halkına baktı ve her bakışında Kurdistan'ı özgürleştirmeye ant içti. Şehit Nûda, savaştaki uzmanlığı ve tecrübesiyle Kuzey Kurdistan dağlarındaki savaşta aktif bir şekilde rol aldı ve kahramanca savaştı. Yetkin bir YJA Star gerillası olarak katıldığı her çalışmada sonuç alan gerilla Nûda, işgalci Türk devletine etkili darbelerin vurulduğu birçok eylemde yer alır. 30 Ağustos 2021 tarihinde Şırnak’ın Elkê bölgesinde işbirlikçi hainlerin düşmana verdikleri bilgi sonucunda alana yönelik gerçekleşen bombardımanda 3 yoldaşı ile birlikte şehitler kervanına katılır.

Şehit Nuda, güneş ışığı gibi girdiği her yeri aydınlatıyordu. Mücadele ettiği arkadaşlarıyla gerçek bir yoldaşlık ilişkisi kuran şehit Nûda, bir Kürt kadını olarak her zaman her yerde gururlu ve güçlü bir duruş sergiledi. Cesareti ve fedakarlığıyla adını ülkesinin göklerine yazdırdı. Kato dağlarında sadece umutlarını değil, özgürlük mücadelesini de ardıllarına miras bıraktı. O miras, özgürlük mücadelesini yürütenler için başlı başına bir hazinedir.