GÖRÜNTÜLÜ

Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn Almanya’da anıldı

Türk devletinin 23 Ağustos tarihinde Silêmanî’nin Seyîtsadiq ilçesi yakınlarında gerçekleştirdiği SİHA saldırısında katledilen gazeteci Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn için Bergisch Gladbach kentinde anma etkinliği gerçekleştirildi.

GULISTAN TARA VE HÊRO BAHADÎN

23 Ağustos’ta Türk devletinin Özgür Basın çalışanlarının aracına yönelik gerçekleştirdiği SİHA saldırısı sonucu katledilen gazeteciler Gulistan Tara ile Hêro Bahadîn için Almanya’nın Bergisch Gldabach kentinde anma etkinliği düzenlendi. Saal 2000 Salonunda düzenlenen anma törenine Gulistan Tara’nın ablası Ülkem İsen, Özgür Basın çalışanları, gazeteciler, Almanya’daki Demokratik Kürt Kurumların temsilcileri ile çok sayıda Kurdistanlı ve dostları katıldı.

ANMADA GULISTAN TARA’NIN ABLASI ÜLKEM İSEN KONUŞTU


Salonda katledilen gazeteciler Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn’in fotoğrafları ile  Türk devletinin SİHA saldırıları ile katledilen kadın gazeteciler ve aktivistlerin resimleri asıldı.

Anma etkinliği Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından Gulistan Tara’nın ablası Ülkem İsen bir konuşma yaptı. Ülkem İsen, Gulistan’ın katledilmesiyle ilgili Kurdistan’da oluşan tepkilere dikkat çekerek, bu tepkilerin Gulistan ve arkadaşlarının yaptığı işinin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Gulistan’ın cenazesinin Batman’da akşam saatlerinde gelmesine rağmen büyük kitleler tarafından karşılandığını söyleyen İsen, bu katliamın Kürdistan’ın dört parçasında da büyük bir tepki oluşturduğunu ve Gulistan’ın şehadeti etrafında Kürt halkının özlemini duyduğu ortak bir dayanışmanın oluştuğunu hissine kapıldığını söyledi. 

KATLİAMLARLA SESİMİZ SUSTURULMAK İSTENİYOR

Ardında KOMAV adına Dayika Şenge bir konuşma yaptı. Şenge, Özgür Basın emektarlarının katledilmesini kınayarak, özgür basının sesinin, hak mücadelesinin sesi olduğunu ve katliamlarla bu sesin susturulmak istendiğini söyledi. Özgür basının yıllardır,  baskılar, tutuklamalar ve katliamlara hakikatin sesi olmaya devam ettiğini vurgulayan Şenge, uluslararası insan hakları savunucuları ve basın kuruluşların özgür basına yönelik bu katliamlara karşı tavır almasını ve onları koruması çağrısında bulundu. 

GULISTAN’IN HAKİKAT SAVUNUCULUĞU KONUSUNDAKİ ISRARI TÜM KÜRDİSTANLILAR İÇİN BİR ONURDUR

Anmada Kürdistan Gazeteciler İnisiyatifi ve ROJİN adına ise Roni Eylem konuşma yaptı. Roni Eylem, Gulistan Tara ile ilgili tanıklıklarını anlatarak, onun hakikat savunuculuğu konusundaki ısrarının, sadece ailesi ve arkadaşları için değil tüm Kürdistanlılar için büyük bir onur olduğunu söyledi. Roni Eylem, Özgür Basın mücadele tarihinde yaşanan katliamlar, tutuklamalar ve baskılara karşı geliştirilen direniş kültürünün önemli bir temsilcinin Gulistan olduğuna dikkat çekerek, onun cesareti ve direnişinin, hakikat ve özgürlük mücadelesinde bir simge olduğunun altını çizdi. Roni Eylem, Gulistan ile ilgili tanıklığının ışığında sürdürdüğü konuşmasında onun sadece bir gazeteci değil, aynı zamanda halkının sesi ve gerçeğin savunucusu olduğunu kaydetti. 

Roni Eylem, gazeteci Hêro Bahadîn’in genç yaşta gösterdiği gelişimin ve mesleki ilerlemesinin özgür basın kültürüyle şekillendiğini belirterek,  Hêro Bahadîn’in en büyük öğretmeninin Gulistan Tara olduğunu ve onun izinden giderek onun da hakikatin bir parçası olduğunu söyledi. 

KATLİAMDA BARZANİ AİLESİNİN PARMAĞI

Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Pero Dündar ise Gulistan Taro ve Hêro Bahadîn’in özgür basın direniş geleneğinin yılmaz savunucuları olduğunu belirterek, Türk devletin bu katliamlarla hakikati susturma çabalarının sonuçsuz kalacağını söyledi. Türk devletin Güney Kurdistan’da Özgür Basın gazetecilerine, Kürt siyasetçilerine ve yurtseverlerine yönelik saldırılarının altında Barzani ailesinin ihaneti olduğunu belirten Pero Dündar, Barzani ailesinin ihaneti ile Güney Kurdistan’ın sınırlarının Türk devleti tarafından ortadan kaldırıldığını ve istihbarat desteği ile özgürlük mücadelesi çalışanlarının katlettirdiği hakikatine dikkat çekti. Pero Dündar, Gulistan Tara ile tanıklıklarını anlatarak, onunla ilgili mücadele anılarını anlatarak, onun Kurdistan’ın dört parçasında hakikatin savunucusu olarak gazetecilik yaptığını söyledi. 

Daha sonra Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn’in mücadele yaşamını anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon sunumu ardından Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn'in Silêmanî'den çalışma arkadaşı Rêz Letîf bir konuşma yaparak, anılarından bahsetti. 

Gazeteci Günay Aslan, yaptığı kısa konuşmada onların mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti. 

Gazeteci Arzu Demir de, gazetecilerin katledilmesini kınayarak, Türk bir gazeteci olduğunu ve ancak Kürt halkı ile Türk halkının birlik mücadelesinde ancak kurtuluşun gerçekleşeceğini belirterek, Gulistan ve Hêro’nun anısını ortaya koyacakları emek ve çaba ile yaşatacaklarını söyledi. 

Konuşmaların ardından sanatçı Bermal Çem, Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn’in anısına seslendirdiği stranlarla anma etkinliği sona erdi.