Av. Koluman: Meclis çoğunluğu için kenetlenmeli

Meclis çoğunluğu için 24 Haziran'da kenetlenmek gerektiğini belirten PSAKD Amed Şube Başkanı Av. Koluman, Alevilerin taleplerini benimseyen parti ile hareket edeceklerini söyledi.

PSAKD Amed Şube Başkanı Av. Cafer Koluman, “Aleviler eşit yurttaşlık temelinde, herkesin bir arada kardeşçe, kendi özgülünde, dilinde, renginde yaşayabileceği bir teminatı hangi parti verirse onun yanında yer alacaklar ve onunla birlikte hareket edecekler” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) Amed Şube Başkanı Avukat Cafer Koluman, baskın seçimin nedenleri ve Alevilerin talepleri ile ilgili ANF'ye konuştu.

‘BASKIN SEÇİMİN NEDENİ KRİZDİR’

"Bir yerde baskın seçim oluyorsa orada kriz var demektir" diyen Av. Koluman, hem hükümetin başını çektiği bir siyasi krizin hem de ciddi anlamda bir ekonomik krizin olduğuna işaret etti. Baskın seçim kararının belli bir plan dahlinde alındığını ve siyasi bir taktikle de kapatılmaya çalışıldığını kaydeden Av. Koluman, şunları söyledi: "AKP ve MHP’nin kurduğu ‘Şer ittifakı’nın baskın seçim kararını daha önce alıp yeni piyasaya sürdükleri düşüncesindeyim. Her şeyi plan dahlinde işletiyorlar. Hem siyasi hem ekonomik hem de kendi içlerindeki krizin önüne geçmek adına böyle. Baskın seçimle kendilerince muhalefeti hazırlıksız yakalamak istiyorlardı."

HDP’Yİ BARAJ ALTINA ÇEKME ÇABALARI

16 Nisan referandumundaki gibi bir seçim sürecinin kendilerini beklediğini; OHAL sürecinde AKP-MHP ittifakının ciddi anlamda avantaj sağlamaya çalıştığını belirten Av. Koluman, şöyle devam etti: "Eşbaşkan ve vekilleri tutuklayarak, vekillikleri düşürerek HDP’yi baraj altına çekip Kürt oylarına göz diktiler. Bunların hepsini de OHAL zırhına sığınarak yapmaya çalıştılar. Çünkü OHAL’e dayandırılarak çıkarılan KHK’lerle birçok insan aşından ve işinden edildi. Türlü türlü eziyetler çektiler. Belediyelere kayyumlar atandı. Basın yayın organları, dernekler ve STK’ler kapatıldı. Bir şekilde halkı yoksulluğa sevk ettiler. Muhtaç bir hale getirip avantaja çevirmeyi hesapladılar.”

MECLİS ÇOĞUNLUĞU ÖNEMLİ

50+1’in muhalefet cephesinden sağlandığı durumda, bugüne kadar etkisizce hareket eden Meclis'in artık etkili hale de gelebileceğini ifade eden Av. Koluman, "24 Haziran’a iyi kenetlenmek lazım. Çünkü şu an OHAL zırhından dolayı hükümet birçok alana hakim olmuş durumda. Birçok il emniyet müdürü, valisi ve kaymakamı istifa ettiği gibi AKP’den aday adaylığı için başvuru yapıyorlar. Bu bütün kaymakam, vali ve emniyet müdürler devletin memurundan ziyade adeta AKP’nin bir memuru olarak çalışmışlar” dedi.

ALEVİLERİN TALEPLERİ

Devletin hiçbir kurumunda Alevi temsiliyeti olmadığını, Aleviler bu süreçte de çok fazla mağdur edildiğini anımsatan Avukat Cafer Koluman, şunları vurguladı: "Asimilasyon politikaları Alevilerin neredeyse kılcal damarlarına kadar işlemiş durumda. Alevilerin cem evi sorunu çözülmüş değil. Zorunlu din dersinin kaldırılması talebimizi sağır sultan duydu ama onlar bunu kaldırmaktan ziyade neredeyse matematik ve fen bilimleri dersleri bile dini kurallara göre verilmeye başlandı. Tehlike ve korku içerisinde yaşıyoruz. Aleviler eşit yurttaşlık temelinde, herkesin bir arada kardeşçe, kendi özgülünde, dilinde, renginde yaşayabileceği bir teminatı hangi parti verirse onun yanında yer alacaklardır ve onunla birlikte hareket edeceklerdir.”