AYM, Yüksekdağ’ın tutukluluğunu ‘makul’ ve ‘ölçülü’ buldu

Türk Anayasa Mahkemesi (AYM) HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın 3 yıl 1 aydır devam eden rehineliğinin “ölçülü” olduğunu savundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın 26 Şubat 2021 tarihinde AYM’ye yaptığı başvuruda karar çıktı.

AYM, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin yapılan başvuruda “ihlal” görmedi.

Yüksekdağ’ın 4 Kasım 2016’dan bu yana yargılandığı dava kapsamında tutukluluğunun devamında da ihlal görmeyen AYM, bu rehineliği “ölçülü” buldu.

AYM, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin görülen Kobanê Davası’nda verdiği tutukluluğun devam ettirilmesine dayanak olarak öne sürdüğü gerekçeyi esas aldı.

AYM kararında “Sonuç olarak tutukluluğun ön şartı olan suç işlendiğine dair kuvvetli belirti ile hürriyetten yoksun bırakılmanın meşru nedenlerinin ve tedbirin ölçülülüğünün belirtilmesi bakımından başvurucu hakkındaki tutukluluğun devamına ilişkin kararların gerekçelerinin ilgili ve yeterli olması ve soruşturma/kovuşturma süreçlerinin yürütülmesinde bir özensizliğin bulunmaması hususları bir bütün olarak dikkate alındığında yaklaşık 3 yıl 1 aylık tutukluluk süresinin makul olduğu sonucuna varılmıştır” dedi.