Bafra'daki hasta tutsaklar zor durumda

Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan tutsaklar, İHD'ye mektup göndererek, kötü koşullarını ve hasta tutsak arkadaşlarının durumunu anlattı.

Samsun-Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan tutsaklar, koşullarına ve hasta arkadaşlarının durumuna dikkat çekmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ne mektup gönderdi. 59 siyasi tutuklu adına gönderilen mektupta, kaldıkları koşulların Türkiye’nin diğer cezaevlerindeki koşullarla benzer olduğunu aktaran tutsaklar, 59 kişi 4 koğuşta kaldıklarını belirtti.

Bulundukları cezaevinin yaşam koşullarının zor ve nemli bir havası olması nedeniyle özellikle hasta arkadaşlarının zorlandığını paylaşan tutsaklar, hastaneye sevk taleplerinin ise çoğunlukla yanıtsız bırakıldığını kaydetti.

Mektupta, cezaevinde kalan MNS kanseri arkadaşları Koçer Özdal’ın tedavi için Ankara’ya gönderildiği bilgisini veren tutsaklar, 27 yıldır cezaevinde olan diğer hasta arkadaşları Engin Aydınalp ve Ömer Çeken’in durumuna dikkat çekti. 

HASTA TUTSAKLAR AYDINALP VE ÇEKEN'İN DURUMU

Aydınalp’in sağlık durumuna dair mektupta şu bilgiler paylaşıldı: “Geçmişte geçirilen omurilik kanserinden kaynaklı olarak beldeki kemiklerde eğrilik oluşmuş. Bu da omurlara ve sinir sistemine baskı yapıyor. Dolayısıyla bacaklarda hissizlik, şiddetli ağrı ve yürüme zorluğuna sebep oluyor. Doktorların ifadesiyle kısmi felç yaşıyor. Doktorlar ameliyat öneriyor ancak ölüm ve felç kalma riskinin olduğunu ifade ediyorlar. Kemiklerin traş edilip platin takılması gerekiyor. Felç kalma riski nedeniyle şimdilik bekliyoruz.” 

Aydınalp’in bu hastalığının yanı sıra yine el fıtığı rahatsızlığı, hassas bağırsak sendromu (bağırsak tembelliği), mide ülseri (gastrit), mide fıtığı rahatsızlığı, reflü, hemoroit rahatsızlığı, geçirilen tüberküloz (verem) hastalığından kaynaklı solunum yetmezliği ve astım rahatsızlığı olduğu belirtildi.

Hasta tutsaklardan Ömer Çeken’in sağlık problemlerine dair ise şu bilgiler verildi: "Postat, karaciğerde leke, kronik bronşit, bel ve boyun fıtığı, bağırsak ülseri, midede reflü (Aşırı gastrit), hemeroit rahatsızlığı, sedef hastalığı ve varis rahatsızlığı var."

MELET: HAPİSHANELERDE DURUM KÖTÜLEŞİYOR

İHD Van Şube Eş Başkanı Murat Melet, hapishanelerdeki yaşam koşullarının gittikçe zorlaştığı ifade ederek, Türkiye’de rejim değişikliği ile birlikte insana verilen değerin daha da azaldığını söyledi. Melet, hapishanelerde yüzlerce ağır hasta mahpus olmasına rağmen siyasal iktidarın hiçbir insani adım atmadığını belirtti.

İnsana değer verilmeyen bir ülkede demokrasi ve insan haklarından söz etmenin imkansız olduğunu vurgulayan Melet, “Türkiye’de sorunlar çözülmek isteniyorsa başta hasta mahpusların bırakılmasından tutalım hapishanelerin durumunun düzeltilmesiyle başlar. Aksi takdirde ülkenin düzeleceğini düşünmüyoruz” dedi.