'Barış için tecridin mutlaka sona ermesi gerekir'

Kürt Halk Önderi Öcalan'a uygulanan tecride tepki gösteren DBP Amed İl Eşbaşkanı Naşide Toprak, barışın sağlanması için tecridin mutlaka sona ermesi gerektiğini kaydetti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecrit uygulaması devam ediyor. En son 11 Eylül 2016 yılında kardeşi Mehmet Öcalan ile görüşen Kürt Halk Önderi Öcalan'dan bugüne kadar haber alınamıyor. Müvekkilleri ile görüşmek isteyen Öcalan'ın avukatlarının 781 görüşme talebi ise 'Koster bozuk' ve 'Hava durumu' bahaneleriyle reddedildi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Eşbaşkanı Naşide Toprak, Kürt Halk Önderi Öcalan'a uygulanan tecride ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Evrensel hukukta tecridin olmadığını belirten Toprak, Öcalan'a 19 yıldır sistematik bir şekilde tecrit uygulandığını söyledi. Türk devletinin İmralı'da farklı sistem uyguladığını ve bu sistemin tecritten ağır olduğunu kaydeden Toprak, "Bu sistem 19 yıldır Kürdistan ve Türkiye halkına uygulanıyor. Bu sistemi toplumla bağını koparmak için ilk önce Sayın Öcalan üzerinde uygulamak istediler. Kameralarla 24 saat Sayın Öcalan'ı izlediler, gazete, radyo, telefon ve görüş hakkını keserek toplumla arasına duvar örmek istediler" diye konuştu.

ÜLKENİN TÜMÜ TECRİT ALTINDA

15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından Kürt Halk Önderi Öcalan'a uygulanan tecridin farklı bir boyuta geçtiğini kaydeden Toprak, İmralı'da daha ağır uygulamaların devreye girdiğini belirterek, "Türkiye ve Kürdistan'da Kürtlere karşı darbe yapıldı ve Sayın Öcalan'a yönelik tecrit daha da ağırlaştırıldı. OHAL gölgesi altında HDP eşbaşkanları, milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ve binlerce Kürt siyasetçi tutuklandı. Bu sistem Kürt Halk Önderi Öcalan şahsında devreye konuldu ve şimdi Türkiye'nin tamamına dağıldı. Ülkenin tümü ağır bir tecrit altında" dedi.

Türk devletinin uyguladığı tecridin amacının Kürt Halk Önderi Öcalan'ın düşüncelerinin halka ulaşmasını engellemek olduğunu söyleyen Toprak şu ifadeleri kullandı: "Sayın Öcalan sıradan bir insan değildir. Sayın Öcalan Kürdistan halkının lideridir ve milyonlarca insan O'nu siyasi iradesi olarak kabul etmiştir. Bu yüzden milyonların iradesini ve düşüncesi tutuklanamaz. Barış tecrit edilemez. AKP hükümeti Sayın Öcalan'ın düşüncelerinden korkuyor, çünkü Öcalan'ın düşünceleri Ortadoğu'yu anlatıyor. Bu yüzden tecritte ısrar ediliyor."

'CPT MİSYONUNU YERİNE GETİRMELİ'

Kürt Halk Önderi Öcalan'ın rolüne ve misyonuna dikkat çeken Toprak, "3 yıldan fazladır Türkiye'de siyaset ve barışın tüm yolları kapanmış durumda. Eğer Sayın Öcalan ile görüşme gerçekleşirse, herkes de biliyor 3 saatte Türkiye ve Ortadoğu huzura kavuşur. Bundan dolayı acil olarak tecridin sona ermesi ve diyalog yolunun açılması lazım" şeklinde konuştu.

Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) İmralı'ya ilişkin tutumuna tepki gösteren Toprak konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "CPT İmralı'da Sayın Öcalan'a yönelik uygulanan tecride dair misyonunu yerine getirmeli. 3 sene önce CPT İmralı'ya gelerek incelemelerde bulundu. Fakat yıllar sonra Türkiye'nin isteği üzerine geçtiğimiz aylarda raporun sonucunu açıkladı. CPT'nin bu tutumu kabul edilemez. CPT'nin acilen misyonunu yerine getirmesi gerekir."