Berkin Elvan davasında organize 'hafıza kaybı'!

Berkin Elvan katledilmesine ilişkin Çağlayan Adliye’sinde görülen davada, tüm sanıkların organize bir şekilde hiçbir şeyi hatırlamaması dikkat çekti. Tanık olarak dinlenen polisler sadece katil zanlısı değil, şeflerini ve görev yerlerini de hatırlamadı.

Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucunda ağır yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın katledilmesine ilişkin 6’inci duruşma Çağlayan Adliyesi’nde devam etti.

Katil zanlısı Fatih Dalgalı'nın “olası kastla öldürme” suçlaması ile tutuksuz yargılandığı davada polisler tanık olarak dinlendi. Biri hariç Ses ve Görüntü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılan polisler, katil zanlısı Dalgalı’yı hatırlamadıkları gibi amirlerini, birim şeflerini de hatırlamadıklarını iddia etti.

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Berkin Elvan’ın annesi, babası, kardeşleri, HDP milletvekili Hüda Kaya, HDP eski Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay , Cumartesi Annesi Hanife Yıldız, mimar Mücella Yapıcı, İkrar Sarısülük, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ve çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü hazır bulundu. Halen Van İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli olan katil zanlısı polis Fatih Dalgalı ise duruşmaya SEGBİS ile katıldı.

bir hastane görevlisi ve tanık polislerin dinlenmesiyle devam etti. Duruşmada ilk olarak Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde devlet memur Cahit Turhan dinlendi. Turhan daha önce verdiği ifadenin doğru olduğunu belirterek, olay günü hastanede Berkin Elvan’ı görmediğini söyledi.

üzerinden çıkan emanetlerin içinden torpil aldığını iddia eden Turhan, “Sayısı 4 -7 kadar falandı sanırım. Aldım ve ilgili memura teslim ettim. Tutanağı da imzaladım. İmzalar bana ait” dedi. Daha sonra Berkin Elvan’ın avukatlarından Can Atalay, torpil sayısına dair “4-7, çok farklı, bunu neye göre söylüyorsunuz?” sorusuna Turhan, “Bana öyle geldi. İmzalıyorum. Tutanak üzerinde bir değişiklik yapılmadı, hatırlamıyorum” diye konuştu.

ERAY DA DALGALI’YI TANIMADI

Cahit Turhan’ın ardından tanık polisler dinlendi. Duruşmada hazır bulunan ve olay günü TOMA şoförü görevini yapan polis Eray Yıldırım, 15-16 Haziran günü Taksim, E-5 üzerinde ve Osmanbey civarında görev yaptığını olay mevkiinde olmadığını söyledi.

Olay günü Osmanbey’de iki grup arasında kaldığını belirten Yıldırım, kullandığı TOMA’daki su bittiği için Divan Oteli’nin olduğu noktaya gittiğini söyledi. Katil zanlısı Fatih Dalgalı’yı tanımadığını iddia eden Yıldırım, TOMA suyunu sıkma talimatının kimler tarafından verildiği sorusuna, “Hatırlamıyorum” cevabını verdi.

AYNI BİRLİKTE OLUP TEŞHİS EDEMEMEK

Daha sonra polis Mehmet Yaşamış ifade verdi. Duruşmaya SEGBİS aracıyla bağlanan Yaşamış, Gezi sırasında katil zanlısının Dalgalı’nın görevli olduğu 9’üncü Birlik’te kadrolu çalıştığını ancak olay günü geçici olarak görev yerinin değiştirildiğini ve Taksim’de görev yaptığını söyledi. Fatih Dalgalı ile yaklaşık 7 ay çalıştığını belirtmesine rağmen Dalgalı’yı görüntülerinden teşhis edemeyen Yaşamış, “Fatih Dalgalı’nın olup olamadığını teşhis edemedim, benzetemedim. Görüntü çözünürlüğü çok düşük” dedi. Kendilerine talimat veren amirin kim olduğunu sorulduğunda ise Yaşamış, “Hatırlamıyorum” cevabını verdi.

Daha sonra ZET kullanan polislerden Ali Keleş de Kars’dan SEGBİS ile bağlandı ve tanık olarak dinlenildi. Daha önce savcılıkta verdiği ifadeyi doğrulayan Keleş, “ 15 Haziran’da Gezi Parkı’na girildi, müdahale edildi. Biz grup olarak sabah Mecidiyeköy’deydik, orada müdahale ettik. Akşam 16’sında Okmeydanı’ndaydım. Olay yerini biliyorum ama olay olduğunda orada değildim. Olaylar sırasında ZET tüfeği kullandım. Sanık Fatih Dalgalı’yı tanımıyorum” diye konuştu. Müşteki avukat Çiğdem Akbulut’un “ Okmeydanı’nda nerede beklediniz” sorusuna da “ Hatırlamıyorum” diye cevaplayan Keleş, kendisine teker teker isimleri sayılan amirleri ve birim şefleri de tanımadığını ve hatırlamadığını iddia etti. Tanık olarak SEGBİS aracıyla dinlenen ve Gezi direnişi döneminde kalkancı olarak görev yapan polis Emin Yıldız da, Gezi sürecinde İstanbul’da göreve yeni başladığını, olayın olduğu anda nerede olduğunu hatırlamadığını belirtti.

SANIK AVUKATINDAN GÜLSÜM ELVAN’A DİKKAT ÇEKEN SÖYLEM

Duruşmaya ara verilirken Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan’ın feryatlarına Dalgalı’nın avukatının, Her seferinde bunu mu dinleyeceğiz” demesi tepkiye neden oldu. Aranın ardından Sivas’tan SEGBİS ile bağlanan polis Cenabettin Akyüz’ün tanıklığı dinlendi. Cenabettin, o gün TOMA’nın şoförlüğünü yaptığını belirterek, “Okmeydanı’na geçme talimatı aldık. Kalabalığı dağıtmak için müdahalede bulunduk. Olayın olduğu yere de sabaha karşı geldik. Fatih Dalgalı’yı tanımıyorum” dedi.

“DALGALI’NIN ZET KULLANDIĞINI GÖRDÜM”

Daha sonra Diyarbakır’dan SEGBİS ile polis Erdal Haydaroğlu bağlandı. Katil zanlısı Dalgalı’yı tanıdığını belirterek, Dalgalı’nın gazcı olduğunu söyleyen Haydaroğlu, ZET kullandığını gördüğünü belirtti. Haydaroğlu, o güne dair talimat alıp almadığını, talimatları kimin verdiğini de hatırlamadığını savundu.

sonra Gezi dönemi grup amiri olan polis Aziz Yalçınkaya’nın tanıklığına geçildi. Olay günü E-5 üzerinde ve Okmeydanı’nda olduğunu belirten Yalçınkaya, 20 saatten fazla müdahale edildiğini söyledi. 15-16 Haziran günlerinde kendi grubu dışında gruplara amirlik yaptığına dikkat çeken Yalçınkaya, geçici olarak çevik kuvvette görevlendirdiğini belirtti.

Görüntüleri izleyen Yalçınkaya, kendisinin görüntülerde olmadığını söyledi. Okmeydanı’nda ZET silahı kullanan üç grubun şefliğini yaptığını ve gaz sıkma talimatı verdiğini itiraf eden Yalçınkaya, görüntülerde yer alan ve sarı saçlı amir olarak adlandırılan Kadir Eyüp Hambaloğlu’nu tanıdığını ancak görüntülerde teşhis edemediğini iddia etti. Yalçınkaya, olay günü iki polisin yaralandığını belirtmesine rağmen neden tutanağa sadece bir polisin ismini yazdığına dair soruya, çelişkili cevap verdi. Yalçınkaya, “Neden iki polisin adını tutanağa yazmadınız?” diye soran Berkin Elvan’ın avukat Can Atalay, burada bir görev ihmalinin söz konusu olduğunu vurguladı.

AMİR OLDUĞUNU DA KABUL ETMEDİ

O dönem sorumlu amir olarak görev yapan polis Kadir Eyüp Hambaloğlu, amir olduğunu dahi kabul etmedi. Ankara’dan SEGBİS ile bağlanan Hambaoğlu, olay gününe ait detaylarının hiçbirini hatırlamadığını belirterek soruları geçiştirdi.

YEDİĞİ YEMEK DIŞINDA HİÇBİR ŞEY HATIRLAMIYOR…

Daha sonra tanık Kubilay Kaçmaz dinlendi. Kaçmaz’ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görevli olmasına rağmen bir haftalığına Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’nde görevli olduğunu açıklaması, Berkin’in avukatlarının tarafından tepki ile karşılandı. Kaçmaz, kimseyi hatırlamadığını iddia etti. Kubilay’ın ardından Yozgat’tan SEGBİS ile bağlanan Sinan Çakmak’ın tanıklığı dinlenildi. Çakmak olay günü yemek yediği Hammurabi’de yemek yediğini ve kaç para verdiğine kadar beyan edip olay yaşananları hatırlamadığını söylemesi pes dedirtti.