Binlerce emekçi ‘halktan yana’ bütçe için buluştu

KESK’in İstanbul Kartal Meydanı’nda düzenlediği mitinge akın eden binlerce emekçi “insanca yaşam için halktan yana bütçe” istedi.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), “Geçinemiyoruz! İnsanca Yaşam, Emekten ve Halktan Yana Bütçe İçin Omuz Omuza” şiarıyla İstanbul Kartal Meydanı’nda düzenlediği mitinge binlerce emekçi akın etti.

Sabahın ilk saatlerinden itibaren Marmaray Başak istasyonu önünde bir araya gelen kitle, kortej oluşturarak miting alanına yürüdü.

Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü yerini aldığı kortejlerden hep bir ağızdan “Geçinemiyoruz”, “ Hükümet istifa”, “ Savaşa değil emekçiye bütçe” sloganı yükseldi.

HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu, Rıdvan Turan, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü katıldığı mitingde, “İnsanca yaşam halk için bütçe” vurgusunda bulunuldu.

‘ONLAR ŞATAFAT İÇİNDE YAŞARKEN BİZİM ŞÜKRETMEMİZİ İSTİYORLAR!’

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan mitingde, açıklamayı okuyan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kaplan Yeşil, kitleyi “Kepenklerini açamayan esnafımız, farklılıklarıyla kardeşçe bir arada yaşamak isteyenler, eşit, özgür, adil ve demokratik bir gelecek için alanları dolduranlar, merhaba hoş geldiniz” diyerek selamladı.

Emekçiler her geçen gün yoksullaşırken iktidar temsilcilerinin ise insanların sınandıklarını söyleyip sabretmelerini istedikleri hatırlatan Yeşil, “Onlar sırça saraylarda lüks ve şatafat içinde yaşarlarken, sadece bir dakikalık elektrik giderleriyle onlarca işçi, emekçi geçinebilecekken bu duruma da şükretmemizi istiyorlar. Onlar iğneden ipliğe yurt dışından tüm ithalatı dolar ile yaparken “devletin verdiği parayı dolara çevirenler ahlaksızdır” diyorlar. Ahlaksız olanlar, ülkenin kaynaklarını talan edenlerdir. Ahlaksız olanlar milyar dolarlık servetlerine rağmen vergi vermemek için offshore şirketler üzerinden servetlerini yurt dışına kaçıranlardır. Faize karşıyız deyip bütçeden faize kaynak aktaranlardır ahlaksız olanlar. Ahlaksız olan aşımıza, ekmeğimize göz koyanlardır. Ahlaksız olan kapitalizmin kendisidir” dedi.

‘ASMAYALIM BESLEYELİM Mİ ZİHNİYETİ İŞ BAŞINDA!’

Baskıyla, yasaklarla, yeni cezaevleri ile gözümüzü korkutarak, sokağa çıkamaz hale getirerek iktidarlarının ömürlerini uzatabileceklerini sandıklarını hatırlatan Yeşil, “Gelecek hayali ile kazandıkları üniversitelerde yurt bulamadıkları için okula gidemeyen gençlerimiz seslerini duyurabilmek için geçen hafta Ankara’da yaka paça, darp edilerek gözaltına alındılar. Aynı gün Antalya mitingimizi yasakladılar. Ülkenin neredeyse tüm illerinde aylardır, hatta yıllardır anayasal hakkımız olan toplantı ve gösteri hakkımızı kullanmamızı engelliyorlar” diye konuştu.

Kayyum marifetiyle kadına yönelik şiddetle mücadele eden merkezler, dernekler, sığınma evleri kapatıldığını hatırlatan Yeşil, kadın mücadelesi yürütenlerin, haksız hukuksuz bir şekilde gözaltına alınıp tutuklandığını vurguladı.

KHK zulmünden en çok etkilenenlerin başında da kadınlar emekçiler geldiğine işaret eden Yeşil, birkaç gün önce KHK ile işten atıldığı için maddi zorluklar yaşayan bir kadın sağlık emekçisi olan Fatma yıldırım yaşamına son verdiğini; bunun intihar değil apaçık bir cinayet olduğunu kaydetti.

“Asmayıp besleyelim mi” zihniyeti bir kez daha işbaşında olduğunu vurgulayan Yeşil, cezaevlerinden her gün bir cenaze çıktığını, devletin güvencesi altındaki cezaevlerinde baskılar, şiddet, hatta taciz, tecavüz iddiaları ciddi boyutlara ulaştığını hatırlattı.

Geçen hafta yaşadığı şiddet, taciz ve istismarı gündeme getiren kadın tutuklu Garibe Gezer yetkililerin duruma seyirci kalması sonrasında yaşamına son verdiğini belirten Yeşil, “Cezaevinde yaşamını korumadıkları gibi cenazesi için bir aracı dahi çok gördüler! Toplumsal değerlere göre yas tutma, defnedilme ve ölüyü anma hakkını ayaklar altına aldılar” dedi.

‘GEÇİNMEK İSTİYORUZ!’

Geçinmek istediklerini vurgulayan Yeşil, “Bütçedeki payımızı istiyoruz. Geçinmek için, kamunun tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz. Geçinmek için, kamudan, emekten, halktan yana bir bütçe istiyoruz. Çok kazanandan az, az kazanandan çok anlayışıyla sırtımıza yüklenen adaletsiz vergi dilimleri nedeniyle yılın ortasına varmadan maaşlarımız eriyor, cebimize girmeden çıkıyor. Geçinmek için, gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz. Geçinmek için, satış sözleşmelerine son verilmesini, demokratik, grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz” diye konuştu.

‘ZAMLAR GERİ ALINSIN’

Asgari ücrete yapılan zammın emekçilerin kaybının yarısını bile karşılamadığına işaret eden Yeşil, talepleri şöyle sıraladı:

“Yıl bitmeden derhal insanca yaşayacak bir asgari ücret tutarının belirlenmesini, en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istiyoruz. Temel gıda ürünlerinde KDV’nin sıfırlanmasını, pandemiden bu yana yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz. Her türlü güvencesiz istihdama son verilmesini, kamunun tasfiyesi anlamına gelen özelleştirme politikalarına son verilmesini, kamusal, sosyal güvenlik emeklilik sisteminin güçlendirilmesini, hukuksuz ihraç edilen arkadaşlarımızın derhal işlerine iade edilmesini, geçinmek, insanca yaşayacak bir ücret için kaynakların silah harcamalarına, savaş politikalarına aktarılmamasını, barış ve demokrasi için kullanılmasını istiyoruz.”

Açıklamanın ardından miting çekilen halaylarla son buldu.