Bitmeyen hastane soruşturmalık oldu

Wan’ın Çaldıran ilçesinde 2018’de yapımına başlanan Devlet Hastanesi, açılışı yapılmasına rağmen 5 yıldır bitirilemediği için soruşturma başlatıldı.

Wan’ın Çaldıran ilçesinde 2018’de yapımına başlanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Van ziyareti sırasında yaptığı toplu açılışlar arasında yer alan Devlet Hastanesi, 5 yıldır bitirilemiyor. Şikayetler üzerine Van İl Sağlık Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatıldı.

AKP hükümeti tarafından Çaldıran’a 75 yataklı devlet hastanesi yapılması için 2018’de ihale yapıldı. 89 bin metrekare alanda 14 bin metrekare kapalı alana sahip olan 75 yataklı hastane, tamamen camlı olarak yapıldı, ancak Çaldıran ilçesi kış aylarında -40 ile en soğuk ilçelerinin başında geliyor. Hastane yapımı devam ederken yüklenici firma, 50 milyon TL’lik işi aniden bıraktı. İhaleyi alan müteahhit ekonomik krizden dolayı fesih hakkı olduğundan iddiaya göre yüzde 95 bitirmişken işi bıraktı. Kalan yüzde 5’lık iş için tekrar ihaleye çıkıldı. 6 milyon TL’ye yapılan ihaleyi alan firma da işi bitirmeden sözleşmeden çekildi. Hastanenin elektrik altyapısı hazır olmadığından dolayı bazı tıbbi cihazlar çalıştırılamadı.

Sağlık Bakanlığı gelen şikayetler üzerine soruşturma başlattı. Soruşturma devam ediyor. Müteahhit firmanın imalatlarının incelenmesi için müfettiş olarak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü seçildi. Seçilen Çevre Şehircilik İl Müdürü Kemal Atlı, müteahhit akrabası çıktı. Formaliteden açılan soruşturma aylardır sürüyor, ne soruşturma sonuçlanıyor ne de hastane faaliyete geçiyor. AKP Van Milletvekili İrfan Kartal, olaya el attığı için kimse sesini çıkarmıyor. İrfan Kartal’ın müdahale etmesi nedeniyle soruşturma uzun zamandır basından gizleniyor.

Yaşananlar bununla da sınırlı değil. Hastane henüz bitmemişken 2. ikmal yapım işi için yeniden ihale yapıldı. KİK ihale kayıt numarası 2021/498768 olan ihalede 2018/82747 sayılı Yatırımlar dergisinin aldığı bilgiye göre yaklaşık maliyeti 36. 569. 733 TL olarak belirlenen ihaleyi Yapı-Su İnşaat şirketi ile geçtiğimiz günlerde 27 milyon 780 bin TL üzerinden sözleşme imzalandı.

 Van İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, 9 Haziran 2020’de basının karşısına geçerek, hastane inşaatının bittiğini söyleyip incelemelerde bulundu. AKP Wan Milletvekili Abdulahat Arvas, 17 Ağustos 2020 günü hastaneyi ziyaret etti. Eski Van Valisi M.Emin Bilmez ise 21 Ocak 2021 günü yaptığı açıklamada Çaldıran Devlet Hastanesi’nin açılmasıyla Wan’ın bölgenin sağlık üssü olacağını söyledi.