‘Bizi yok sayanı biz de yok sayarız’

Türk Sağlık Bakanlığı hekimlere ek gösterge zammı açıkladı fakat sadece 3 branşa. Başta SES olmak üzere sağlık emekçileri karara tepkili. Pazartesiden itibaren tüm kesimleri kapsayan iyileştirme için iş bırakma eylemi yapılacak.

Hekimlere ek gösterge zammı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın müjde diye verdiği haberle ve de önceki gün Meclis Genel Kurulu’ndaki teklife eklendi ve teklif meclisten geçti. Buna göre pratisyen hekimler 2 bin 500, diş hekimleri dahil uzman hekimler, 5 bin lira ek gösterge zammı alacak.

Sağlıkta iyileştirme adı altında yapılan bu teklif, sadece üç branşı kapsıyor, başta Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve birçok sağlık çalışanı karara tepkili.

Bugün iş yavaşlatma yapacak SES’e başlı çalışanlar, pazartesi gününden itibaren ise iş bırakacak.

SAĞLIK BİR EKİP İŞİ

Sağlığın bir ekip işi olduğunu hatırlatan SES Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Aslan, Sağlık Bakanlığı’nın kararını ANF’ye değerlendirdi.

Aslan, “Önceki gün Erdoğan’dan izin almadan dahi konuşamayan bir bakanın açıklamalarını dinledik” diyerek, karara tepkili olduklarını belirtiyor: “Karar sadece üç branşı kapsıyor fakat biz burada hastanelerde temizlik personelinden hemşiresine bir bütünüz ve hastanelerimiz 39 branştan oluşuyor. Bir insan vücudu olarak düşünün, sadece beyne müdahale ederek tüm vücuda yayılmış hastalığı durduramazsınız. Onu yaşatamazsınız. Bizler yıllardır sağlık mücadelesini hep birlikte verdik. Sağlık, bir ekip işi. Bu yüzden kimseye ayrıcalık tanınmamalı. Bunları yok sayarak sadece 3 branşa iyileştirme yapmak kabul edilemez. Sağlık Bakanlığı burada bize açık açık hakaret ediyor. Şunu hatırlamakta fayda var; Sağlık Bakanı özel bir hastanenin patronu. Bir patron da kendisinden daha büyük bir patronun sözünden dışarı çıkamaz. Önceki gün cumhurbaşkanı ve bakan arasında ‘ne dedin-demedin’ diye emir kipi ile tüm medya önünde yapılan bir konuşmaya şahit olduk. Sağlık bakanı kendisine dikte edilen şeyi bize uyguluyor. Bu da iktidarın bizi yok saydığı anlamına gelir. Bizi yok sayanı biz de yok sayarız.”

19 ARALIK’TA “GEÇİNEMİYORUZ” DİYECEĞİZ

Abuzer Aslan önceki günden itibaren eylemlere zaten başladıklarını ifade ederken, eyleme katılan SES’e üye ya da üye olmayan herkesin çok öfkeli olduğunu söylüyor: “Öncelikle sağlık çalışanları arasında yapılan bu ayrıştırma, çalışma alanındaki iç barışı bozmaya yönelik. Tamamen piyasacı bir yaklaşım. Ayrıştırma yaparak, emekçileri ayrı düşürüp baskıyı da artıracaklar.”

Aslan, sağlık emekçilerinin öncelikli taleplerini ise şöyle sıralıyor: “En öncelikli talebimiz, yapılacak olan iyileştirmenin tüm çalışanları kapsaması. Ama bu da yetersizdir. Zaten müjde olarak sunulan zammın da yeterli olmadığını bir ya da iki ay sonra göreceğiz. Ek ödeme, performans ödemesi ve  sabit ödemelerin tek kaleme indirilip bunların tek kalemde emekliliğe yansıtılması taleplerimiz var. Ayrıca derinleşen bir ekonomik krizdeyiz. Halkın her kesimi yoksullukla baş başa. Eğer bir iyileştirme yapılacaksa bunun tüm kesimlere uygulanması, ayrıca kamuda çalışan, işçi, memur ve taşerona kadar her kesimin bu kapsama alınması lazım. Bizler hem SES olarak hem de KESK olarak 19 Aralık’ta İstanbul Kartal’da yapacağımız eylemle ‘geçinemiyoruz’ diyeceğiz. Bugün TÜİK’in açıkladığına göre yoksulluk sınırı 9 bin lira. O yüzden tüm bu kesimlerin maaşının yoksulluk sınırında olmasını talep ediyoruz. Tek bir kesime değil herkese istiyoruz. Tüm kamu çalışanlarını ve halkımızı eyleme bekliyoruz.”