BM Çocuk Hakları Komitesi Türk devletinden savunma istedi

BM Çocuk Hakları Komitesi, Türk devletinin Xabur Sınır Kapısında aç ve susuz bir şekilde beklettiği 6 çocuk için kendilerine yapılan başvuruyu kabul ederek, savunma istedi.

Mûş'un Kop (Bulanık) ilçesinde yaşayan Savaş Çelik, 2016 yılında Türk devletinin baskılarından dolayı eşi ve 6 çocuğuyla birlikte Suriye’ye göç etmek zorunda kaldı. 2022’de Avrupa'ya gitmeye çalışırken Lübnan’da gözaltına alınarak Türkiye’ye getirilen Çelik, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Erzurum Dumlupınar T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. 

Çocukların anneleri de aynı sebeplerden Türkiye’ye giriş yapamaması üzerine çocukların amcası Vasıf Çelik, çocukları Kop’a getirmek için girişimlerde bulundu. 30 Ağustos’ta D. Ç. (16), Z. Ç. (14), E. Ç. (12)  A. Ç. (9), F. Ç. (10) ve F. Ç. (11) isimli yeğenlerini Mûş’a getirmek için Başûrê Kurdistan’a giden amca Çelik, 4 gün boyunca çocuklarla birlikte sınır kapısında aç ve susuz bir şekilde bekletildi.

İNSANLIK DIŞI UYGULAMA BM’YE TAŞINDI

Prisoners Defenders Asya direktörü -Uluslararası Hukukçu Kurtuluş Baştimar ve Avukat Şule Recepoğlu, bu insanlık dışı olayı BM Çocuk Hakları Komitesi’ne taşıdı. Hukukçular, başvurucular için tedbir kararı verilmesini ve bireysel başvurularının karara bağlamasını talep etti. 

Başvuyu kabul edilebilir bulan BM Çocuk Hakları Komitesi, tedbir kararı vermek için AKP-MHP hükümetine iki haftalık süre vererek savunma istedi. Avukatların bireysel başvurularını da kabul edilebilir bulan BM, hükümetten 6 Mart 2025 tarihine kadar savunma istedi.