YPJ 'Jin, Jiyan, Azadî' serhildanını selamladı

YPJ, “Jin, Jiyan, Azadî” felsefesi etrafında kenetlenmeye çağırdı, "Rêber Apo’nun mücadele alanlarından biri de erkek egemen sisteme karşı mücadeledir" dedi.

JIN JIYAN AZADÎ SERHILDANI

Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), İran devlet güçlerinin Kürt kadın Jîna Emînî'yi katletmesinin ardından başlayan “Jin, Jiyan, Azadî” Devrimi’nin ikinci yılına girilmesi dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada "Kürt kadın Jîna Emînî’nin Tahran’da katledilmesinden sonra Seqiz kentinde başlayan ve Rojhilat Kürdistan ile İran’a yayılan kadınların 'Jin, Jiyan, Azadî' serhildanının ikinci yıl dönümünde, Jîna Emînî şahsında tüm devrim şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz” denildi.

YPJ, Kürt kadınlarının son 50 yıllık mücadele boyunca erkek egemen sisteme karşı duruşlarıyla birçok kazanım elde ettiğini vurguladı, “Rêber Apo’nun mücadelen alanlarında biri de erkek egemen sisteme karşı mücadeledir, bu temelde kadınlar ideoloji, örgütlülük, savunma gücü, eşbaşkanlık sistemi ve jineoloji gibi alanlarda önemli ilerleme kaydetti” dedi.

Açıklamada, kadınların demokratik ulus sistemi temelinde konfederal bir yapı oluşturarak, tecavüz kültürüne, ataerkil sisteme ve erkek egemen ulus-devlet zihniyetine karşı radikal bir mücadele yürüttüğü vurgulandı.

'ÖZGÜRLÜK DEVRİMİNİ BÜYÜTELİM'

Açıklamanın devamında, Rojhilat Kürdistan ve İran’da kadınların dinci, milliyetçi ve erkek egemen sistemle karşı karşıya kaldığı vurgulanarak, “İran devrimi halkların ve kadınların ortak mücadelesinin ürünü olmasına rağmen, kadınların hakları bir grup dinci erkek tarafından gasp edilerek tek dil, tek din, tek mezhep ve tek cinsiyet anlayışı dayatıldı. Buna karşı Kürt ve İran kadınları kesintisiz bir mücadele yürütüyor” denildi. Kadınların zindanlarda, sokaklarda, üniversitelerde, fabrikalarda ve siyaset, kültür, ekonomi gibi birçok alanda mücadele ettiklerinin altı çizildi.

Jîna Emînî’nin vahşice işkence edilerek katledildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, Jîna’nın cenazesinin “Jin, Jiyan, Azadî” sloganlarıyla toprağa verildiği ve Seqiz'den başlayarak Rojhilat ve İran’ın diğer kentlerine yayılan önemli bir serhildan sürecinin başladığı kaydedildi. Bu serhildanın, devletin büyük şiddetiyle karşı karşıya kaldığı ve binlerce insanın idam edildiği ya da katledildiği belirtildi. Ancak bu baskılara rağmen halkın anti-demokratik rejime karşı memnuniyetsizliğinin sona ermediği ve kadınların serhildan ruhunun yok olmadığının altı çizildi. Aksine, “Jin, Jiyan, Azadî” serhildanının, kadınların toplumsal eşitlik talepleri karşılanana kadar devam edeceği vurgulandı.
YPJ, erkek egemen sisteme ve saldırılarına karşı kadınların öz iradesi ve direnişiyle mücadele ettiklerini belirterek, dünya genelindeki kadınların özgürlük mücadelesine desteklerini yineledi. Açıklamada, Kürt kadınlarına ve bölgedeki tüm kadınlara “Jin, Jiyan, Azadî” felsefesi etrafında birleşerek özgürlük devrimini büyütme çağrısı yapıldı.