Şanghay’da son 75 yılın en güçlü tayfunu

Filipinler ve Japonya’dan sonra Çin’e geçen Bebinca tayfunu Şanghay’ı son 75 yıl içinde vuran en güçlü tayfun olurken, ülkenin doğu kıyısı boyunca milyonlarca kişi evlerine sığındı.

Önce Filipinler ve Japonya'dan geçen Bebinca, saat 07:30 sularında Şanghay şehrinin doğusunda, Pudong bölgesindeki Lingang New City'de karaya ulaştı ve kırmızı alarm verildi.

Çin televizyon kanalı CCTV'ye göre, saatte 151 kilometreye varan rüzgarıyla, “1949'dan bu yana Şanghay'da karaya çıkan en güçlü tayfun”.

Şanghay'ın iki ana havaalanında tüm uçuşlar iptal edildi. Belediye 25 milyonluk nüfusa evlerini terk etmemelerini tavsiye ederken, Yangtze nehrinin ağzındaki bir ada olan Chongming bölgesinde 9.000 kişi tahliye edildi.

Otoyollar saat 01:00'de kapatıldı ve şehir sokaklarında saatte 40 kilometre hız sınırı belirlendi.

Tayfunun gelişinin ülkede resmi tatil olan Sonbahar Ortası Festivali'ne denk gelmesi nedeniyle demiryolu operatörü tatil süresince 74 milyon yolculuk yapılmasını beklerken, Afet Yönetimi Bakanlığı da yetkilileri nüfusun “yüksek hareketliliği” karşısında dikkatli olmaya çağırdı.

Çin medyasına göre Bebinca'nın Jiangsu, Zhejiang ve Anhui eyaletlerine şiddetli yağmur ve kuvvetli rüzgar getirmesi bekleniyor. Aynı kaynağa göre, saat 11:00'de tayfun saatte 15-20 kilometre hızla kuzeybatıya doğru ilerliyordu ve şiddeti hızla zayıflıyordu.

Çin, küresel ısınmaya katkıda bulunan sera gazlarının dünyadaki en büyük yayıcısı konumunda.

Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle tayfunların kıyıya daha yakın oluştuğunu, daha hızlı yoğunlaştığını ve karada daha uzun süre kaldığını ifade ediyor. 

Japon Meteoroloji Ajansı'na göre Bebinca daha önce cumartesi gecesi Japonya'nın Amami (güney) adasının üzerinden geçmiş ve saatte 198 km hızla esen rüzgarlar estirmişti.

Cuma günü Bebinca tropik fırtına olarak Filipinler'i vurmuş ve ağaçların devrilmesi sonucu altı kişi hayatını kaybetmişti.

Geçtiğimiz hafta sonu Güneydoğu Asya'yı vuran bir başka tayfun olan Yagi, resmi rakamlara göre Myanmar, Vietnam, Laos ve Tayland'da da 400'den fazla kişinin ölümüne neden oldu.