BM: OHAL altında yapılacak seçim güvenilir olmaz

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, AKP hükûmetini uyararak, OHAL'in kaldırılmasını istedi ve aksi takdirde seçimlerin meşruiyetinin olmayacağını belirtti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad al Hüssein, yaptığı yazılı bir açıklamayla, OHAL yasaları altında gerçekleştirmek istenen 24 Haziran seçimlerine tepki gösterdi. Seçimlerin güvenilir olması için OHAL’ın kaldırılması gerektiğini söyleyen Hüssein, “İnsan haklarının, ifade özgürlüğünün, toplanma ve dernek kurma özgürlükleri gibi temel hakların kısıtlanması, güvenilir bir seçim sürecinin yürütülmesi ile bağdaşmıyor” dedi.

‘YASALAR İHLAL EDİLİYOR’

Hüssein, seçim kararına rağmen OHAL'in uzatılmasının Uluslararası Siyasi Haklar Sözleşmesi’ne de aykırı olduğuna dikkat çekerek, "Gazetecilere yönelik tutuklamalar, 1 Mayıs gösterilerine karşı polisin ortaya koyduğu tutum, bir kez yine barışçıl toplanma özgürlüğü önündeki ciddi ölçüdeki sınırlamaları gösterdi” diye ekledi.

‘OHAL YASALARI ALTINDA GÜVENİLİR SEÇİM OLMAZ!’

“İktidar partisine karşı muhalif görüşlerin ve meydan okumaların, çok şiddetli bir şekilde cezalandırıldığı bir ortamda nasıl güvenilir seçimlerin yapılabileceğini düşünebiliriz” diye soran Hüssein, “24 Haziran’daki seçimler demokratik, güvenilir ve eşit koşulların olduğu bir ortamda gerçekleşmeli ve seçmenler özgür iradeleri sandığa gidebilmeli “diyerek, hükûmete OHAL’i acilen kaldırma çağrısı yaptı.

‘MEŞRUİYET TARTIŞMASI YARATACAK’

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad al Hüssein, açıklamasının son bölümünde şunlara dikkat çekti: “Demokratik hak ve özgürlüklerin ve hukukun üstünlüğünün tehlikeye girdiği bir ortamda yapılan seçimler, meşruiyet tartışmalarına yönelik sorulara ve ülkede daha çok belirsizliğe ve istikrarsızlığa yol açacaktır.”