Bosna Suriye’deki kamplardaki 25 çete ve ailesini geri aldı

Bosna-Hersek’ten Suriye’ye giderek radikal İslamcı çeteler için savaştığı bilinen çok sayıda çete ile aile üyelerinin ülkelerine geri götürüldüğü duyuruldu.

Bosna-Hersek Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, aralarında ‘terörist örgütlere’ katıldıklarından şüphelenilen 7 çetenin de olduğu 25 kişinin dün ülkeye geri getirildiği bilgisi paylaşıldı.

Başkent Saraybosna’ya getirilenler arasında 12 çocuk ve 6 kadının da olduğu belirtilen açıklamada, bu kişilerin Suriye’deki kamplardan getirildikleri kaydedildi.

Bakanlığın açıklamasına göre, Suriye ve Irak’taki radikal İslamcı çete örgütlerine katılmakla suçlanan 7 kişi savcılığa sevk edildi.

Öte yandan Suriye’den getirilen bu kişiler için Saraybosna Havaalanı çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı öğrenildi.

HAFİF CEZALARLA KURTULUYORLAR

2012-2016 arasında Bosna-Hersek’ten DAİŞ veya diğer çete örgütlerine katılmak üzere Suriye ve Irak’a gidenlerin sayısının 300 kadar olduğu tahmin ediliyor. Bunların yarısından fazlasını yetişkin erkekler oluştururken, 80’e yakın çocuğun da bulunduğu bildiriliyor.

DAİŞ gibi çete örgütlerine katılanlardan 100 kadarının öldüğü, 50 kadarının ise Bosna-Hersek’e geri geldiği de tahminler arasında. Şimdiye kadar geri dönen 44 erkekten 24’üne çete örgütlerine katıldıkları gerekçesiyle 1 ile 4 yıl arasında hapis cezaları verildi. Ancak gözlemciler, insanlı suçu işleyen çete örgütlerine katılanlar hakkında verilen hapis cezasını ‘aşırı insaflı’ buluyor.