PKK/PAJK’lı tutsaklar: Herkes yüzünü İmralı'ya dönmeli!

Komplonun yıl dönümünde açıklama yapan PKK/PAJK’lı tutsaklar, "Özgürlük, adalet, hukuk isteyen herkesin yüzünü İmralı'ya dönüp krizin, kaosun çözüm anahtarının Önder Apo olduğunu görmesi lazım" dedi.

PKK/PAJK’lı tutsaklar adına Deniz Kaya, uluslararası güçlerin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük 9 Ekim Komplosu'nun yıl dönümünde yazılı açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:

"Önder Apo'yu Ortadoğu’dan çıkmaya zorlayarak Ortadoğu’yu istedikleri gibi dizayn etmeye çalışan uluslararası güçler 9 Ekim Komplosunu planlayarak Önder Apo şahsında Ortadoğu ve ezilen halklara karşı komplo sürecini başlattılar. Bu planda yer alan NATO gladio güçlerini iyi tanıyor ve biliyoruz. Komploda rol üstlenen hegemonik güçleri lanetliyor, komplonun boşa çıkarılması için 'Güneşimizi Karartamazsınız' şiarıyla fedaileşen yoldaşlarımızı saygı ve minnetle anıyor, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü sağlanana kadar mücadeleyi fedai düzeyde ilerleteceğimizin sözünü yineliyoruz.

 Önder Apo’nun 1973 Newrozu'ndaki çıkışı ve bu temelde PKK’nin kuruluşu, Kürt soykırımını planlayan sömürgeci-soykırımcı sisteme karşı bütünlüklü bir itiraz, reddediş, varlık ve özgürlük direnişine yönelimdir. Bu gelişme 1970’li yıllarda esas olarak zihniyet düzeyinde ve ideolojik mücadele biçiminde propaganda yöntemiyle yaşanırken, 15 Ağustos 1984 Gerilla Atılımı’yla birlikte siyasi ve askeri mücadele halini almıştır. 12 Eylül 1980 faşist-askeri darbesi ile söz konusu gelişmenin Türkiye içinde engellenememesi, 1985 Haziran'ından itibaren devreye doğrudan NATO’nun girmesini getirmiştir. Böylece soykırımı reddederek özgürlük isteyen Kürde karşı, Kürt soykırım sistemini yaratan küresel kapitalist devletçi sistem doğrudan saldırı yürütür hale gelmiştir.

'ÖZGÜR KÜRDİSTAN, DEMOKRATİK TÜRKİYE FİKRİ HEDEF ALINDI'

Önder Apo’ya, PKK’ye, gerillaya ve mücadeleci halka karşı 1990’lı yıllarda yürütülen saldırılar sonuç vermeyince, Kürt varlık ve özgürlük mücadelesinin tüm güçleri birlikte etkisiz kılınamayınca, bu sefer sadece Önder Apo’yu hedefleyen bir saldırı stratejisi ile 9 Ekim 1998 Komplosu harekete geçirilmiştir. Bu biçimde önce Önder Apo’nun imhasını öngören ve ona dayalı olarak PKK’yi tasfiye edip Kürt soykırımını tamamlamayı hedefleyen bir stratejiye ulaşılmıştır.
Uluslararası komplo özgür Kürdistan, demokratik bir Türkiye ve Ortadoğu’yu istemeyen bir zihniyet ve siyasetin saldırısıdır. Çünkü komplo sürecinde Önder Apo’nun tarzı, çözüm programları, talepleri, Kürt sorununun özgürlükçü demokratik çözümünde gösterdiği çabalar bu durumu çok net bir biçimde ortaya çıkarmıştır. Hiçbir tartışmaya mahal vermeyecek bir açıklık ve netlik kazandırmıştır. Önder Apo da komplo gerçeğini böyle tanımlamıştır. Komplocu güçler Önder Apo’nun çözüm önerileri karşısında çözümsüzlüğü dayatmak için hamle yaptılar. Böylelikle kapitalist modernite güçlerinin çözüm değil sorun merkezli hareket ettikleri aşikar olmuştur. Özgür Kürdistan, demokratik Türkiye ve Ortadoğu projesini hedefleyerek Ortadoğu coğrafyasını savaş meydanı haline getirmek hegemon  güçlerin çıkarına gelmektedir. Önder Apo’ya yapılan komplo Üçüncü Dünya Savaşı süreciyle iç içe gerçekleşmiştir. Üçüncü Dünya Savaşında kapitalist güçler sistem içi savaş kadar kendi sistemlerine alternatif olabilecek güçleri imha etmeyi de amaçlayıp planladı. 3. Dünya Savaşı ‘90’larda başladıysa da 2023 yılıyla ivme kazandı. Suriye savaşı bitirilemedi, dünya devlerinin kozlarını paylaştıkları bir sahaya dönüştü. Kurdistan da bu ateşin tam ortasında yer alıyor. Rusya-Ukrayna savaşı tüm şiddetiyle ve aslında anlamsızlığıyla sürüyor. Yine Hamas’ın başlattığı ve İsrail’in de gökte ararken yerde bulduğu, taş devrini yaratma iddiasını dillendirdiği korkunç savaş sürüyor. Ermenistan-Azerbaycan savaşı var. Afganistan’da kadın ve toplum düşmanı Taliban’ın iktidara getirilmesi, Afrika kıtasında sürekli yaşanan saldırılar-askeri darbeler, dünyanın birçok ülkesinde aşırı sağ çizgideki partilerin iktidarlara taşınması, yine Lübnan, Irak, Yemen, Sudan gibi ülkeler ise bitmeyen savaşlar ülkesidir. İran İsrail arasındaki gerginlik sürüyor. İsrail’in önce Filistin, sonra Lübnan'a saldırısı devam ediyor. Savaşın olduğu yerde katliam vardır, savaşın olduğu yerde yoksullaşma, ekolojik yıkım, doğa katliamı, emek katliamı ve kadın soykırımı  vardır. Ve tüm bunlar kadınların en fazla katledildiği, ezildiği, ikinci sınıftan daha geri konuma sürüklendiği dönemler olmaktadır. Bu savaş politikalarıyla toplumları güçsüz bırakarak özgürlük bilincini yitirip sisteme bağlanmaları hedeflenmektedir.

'ÖNDER APO İMRALI'DA ZİHNİYET DEVRİMİNE ÖNCÜLÜK ETTİ'

Önder Apo tarihi İmralı direnişi ile zihniyet devrimine öncülük ederek bitirilmek istenen özgürlük istencini daha da güçlendirdi. On yıllardır Kürt halkının verdiği özgürlük mücadelesi Önder Apo’nun geliştirdiği yeni paradigma ile evrenselleşerek bütün halklara umut oldu. Önder Apo Dünya halklarına komplocu sistemin tek alternatif olmadığını demokratik modernite çizgisi temelinde ilan ederek komplocuları boşa çıkartacak direnişin ölçüsünü hepimize gösterdi. Rojava'da yaşayan devrim Önder Apo’nun İmralı direnişinin sonucudur. Özgür Kürdistan, demokratik Ortadoğu projesinin hayata geçirilmesidir.
9 Ekim Komplosunu doğru temelde ele alıp ona göre tavır almak gerekmektedir. Önder Apo’yu hedef alan komplocu güçler direniş duvarına çarpacaklarını hesaba katmamışlardı. Zindanlarda Güneşimizi Karartamazsınız şiarıyla fedaileşen yoldaşlarımız Önderlik etrafında kenetlenmenin ve Önderlik etrafında ateşten çember oluşturmanın ne demek olduğunu dosta düşmana herkese gösterdi.

Önder Apo İmralı zindanında geliştirdiği savunmalar ile komplocu güçleri teşhir edip onlarla nasıl mücadele edileceğinin yolunu gözler önüne serdi.
Biz zindanlarda bulunan PKK ve PAJK'lı tutsaklar olarak, komplonun yarattığı öfkeyi ve intikâm ateşini zihniyet devrimiyle harmanlayıp Önder Apo'nun yetersiz  yoldaşlık eleştirisine doğru temelde cevap olmanın arayışı içerisindeyiz. İmralı işkence sistemi şu an itibarıyla sadece zindanlarda değil her yerde uygulamaya konulmuş durumda. Özgürlük, adalet, hukuk isteyen herkesin yüzünü İmralı'ya dönüp krizin, kaosun çözüm anahtarının Önder Apo olduğunu görmesi lazım. Önder Apo’ya özgürlük, Kürt sorununa çözüm hamlesi komplocu güçlerin oyununu bozup komployu tamamen boşa çıkarmayı hedeflemektir. Önder Apo’nun militanları olarak bu süreçte üstümüze düşecek her türlü sorumluluğu yerine getirip  Önderliğimize olan bağlılığımızı göstermeye devam edeceğimizin sözünü yineliyoruz. Önder Apo’ya özgürlük hamlesinin zafere ulaşması komplonun boşa çıkması anlamına gelir.

Tekrar 9 Ekim Komplosunu kınıyor, komplocu ve işbirlikçi güçlerden hesap soracağımızın sözünü yineliyoruz. Başta direnişçi halkımızı, kadınları, gençleri ve demokratik kamuoyunu Önder Apo’ya özgürlük hamlesine sahip çıkmaya çağırıyoruz."