Buldan: AKP’nin gündeminde diyalog ve çözüm yok

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, AKP’nin gündeminde barış, diyalog ve çözümün olmadığını belirtirken, Kürtleri yok sayarak ve denklem dışı bırakarak hiçbir sorunun çözülmeyeceğini vurguladı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine yönelik kayyum işgalini ANF’ye değerlendirdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın son açıklamalarına işaret eden Buldan, kayyum operasyonunun açıklamaların hemen ardından devreye sokulmasının tesadüf olmadığına dikkat çekti.

Öcalan’ın özellikle Türkiye ve Ortadoğu açısından yaptığı öneriler ve sunduğu perspektiflerin dinlenmesi gerektiğini belirten Buldan, kötü gidişata, yaşanan akıl tutulmasına ve savaştan yana tercih yapılmasının yanlış olduğuna dair yaptığı gözlemlerin ve önerilerin çok önemli ve yerinde olduğunu vurguladı.

‘İKTİDAR YİNE SAVAŞTAN YANA TAVIR ALDI !’

Buldan, HDP’li üç büyükşehir beleyesine yönelik irade gaspıyla iktidarın çok planlı ve organize bir süreç başlattığını ve savaştan yana tavrını yinelediğini dile getirdi. Bunun yeni olmadığını; Türkiye’nin tarihi boyunca hep savaştan yana tavır aldığını ve kendi halkları arasında barışın yolunu açmadığını vurgulayan Buldan, oysa İmralı heyeti olarak Öcalan ile yaptıkları her görüşmede barıştan bahsedildiğini söyledi.

Buldan şunları kaydetti: “Sayın Öcalan ile yaptığımız görüşmelerde hep barıştan söz edildi. O dönemde yaşanan çatışmalar, ölümler ve savaş hali bile çok kolay bir biçimde barışa evrilecek süreçleri doğurdu. Ancak ülkeyi yönetenler hiçbir zaman bu doğum sancılarını hissetmemiş olacak ki terse döndüler.”

‘KAYYUM GASPI ÇÖKMÜŞLÜĞÜN YANSIMASI’

Türkiye’de ve Ortadoğu’ da Kürtleri yok sayarak ve denklem dışı bırakarak hiçbir sorunun çözülmeyeceğini vurgulayan Buldan, tıpkı Türkiye’de halkın iradesinin kayyum ile gasp edilmesi gibi, Suriye’de de güvenli bölge meselesini öne çıkartmanın Kürtleri dışlayarak oluşturulan bir süreç olduğunu belirtti.

Bugün yaşananların Suriye politikalarındaki çökmüşlüğün yansıması olduğuna işaret eden Buldan, “Her anlamda bir çöküş yaşıyorlar; bataklığın içine girdiler. Bu bataklıktan da çıkmanın yolunu arıyorlar. Bunu da Kürt halkının iradesini gasp ederek elde etmeye çalışıyorlar. İşte bu çok yanlış. Kürtlerle diyalog, barış, çözüm önerileri tüm bunları bir masanın etrafında tartışarak, konuşarak elde etmek mümkünken ne yazık ki AKP iktidarı bu yolu tercih etmiyor” dedi.

‘AKP’NİN GÜNDEMİNDE NE BARIŞ, NE DİYALOG, NE DE ÇÖZÜM VAR !’

Pervin Buldan, tam da İmralı tecridinin kırılması ve barış süreci tekrardan mı başlıyor umutlarının yeşerdiği bir dönemde kayyum ile halkın iradesine darbe vurulmasının AKP’nin Kürt meselesindeki tavrını bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

“AKP Kürtlerle barışmayı, çözümü şu anda gündemine almış değil” diyen Buldan, şöyle konuştu: “AKP’nin şu andaki gündeminde ne barış, ne diyalog, ne de çözüm var. Böyle bir şey olsaydı bugün belediyelerimize kayyumlar atamazdı; bugün yapılan haksızlıklar ve hukuksuzluklar olmazdı.”