Buldan: HDP ile kenetlenmek tarihsel sorumluluktur

Bursa’da kadınlarla buluşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Herkesin HDP’nin mücadelesinde birleşmesi; güç birliği yapması, demokrasiye sahip çıkması tarihsel bir sorumluluktur" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Kadın Yoksulluğuna Hayır" kampanyası kapsamında, Bursa Kadın Platformu ile bir araya geldi. Osmangazi ilçesinde bulunan bir otelde gerçekleşen buluşmaya, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Örgütleme Komisyonu Eş Sözcüsü Özlem Gündüz, Milletvekili Züleyha Gülüm, Kadın Koordinasyonu üyeleri Bedia Akkaya, Feray Mertoğlu, Tülay Çolak, SODAP Sözcüsü Sevtap Akdağ ile Bursa İl Kadın Meclisi üyeleri ve çok sayıda kadın eşlik etti.

BAŞARAN, KADINLARIN DİRENİŞİNİ SELAMLADI

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, dün Taksim Tünel’de kadınların İstanbul Sözleşmesi için gerçekleştirdikleri direnişi selamlayarak, “Uzun bir süredir kadın ve adaleti aynı cümle içerisinde kullanamayacak derecede adaletsizliğe şahit oluyoruz. Kadınların verdiği bu mücadele barikatları yıkmakla kalmayacak erkek egemen iktidarı yerle bir etme gücüne de sahip olacaktır. Yoksulluğun artık kadınlaştığını hep beraber gördük. Bunun çözümü ortak mücadele ile olacak” dedi.

BULDAN: DENİZ'İN DÜŞÜ YARIM KALMAYACAK

Cezaevlerinde rehin tutulan kadın siyasetçileri selamlayarak konuşmasına başlayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kadın mücadelesinde mekan ve zaman ayrımı olmadığını vurguladı. HDP İzmir İl Örgütü binasında katledilen Deniz Poyraz’ı anan Buldan, “Deniz’in mücadelesine bağlılık sözümüzü yineliyorum. Denizler'in düşlerinin yarım kalmasına izin vermeyeceğiz. Denizlerin hayalleri ve mücadelesi bizim mücadelemizdir, bizim rüyamızdır! Mücadelemizde yaşayacaktır” dedi.

SİVAS KATLİAMI

Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenleri de anan Buldan, “Bu katliamı gerçekleştiren zihniyeti, Maraş’tan, Çorum’dan, Gazi’den, Gezi’den, 17 bin faili meçhul cinayetten, Suruç ve Ankara katliamlarından tanıyor ve biliyoruz. İnsanlığa karşı işlenmiş olan bu suçların ne evrensel hukukta ne de bizim nazarımızda asla zaman aşımı yoktur. Zamanı durduramayacaklar" dedi.

'BAŞTAN AŞAĞI ÇÜRÜMÜŞ BİR İKTİDAR'

AKP-MHP iktidarının ülkeyi karanlığa doğru sürüklediğine işaret eden Buldan, “Hepinizin tanık olduğu üzere ülke yönetiminin baştan aşağı çürüdüğü, yozlaştığı büyük bir çöküş döneminden geçiyoruz.  Bunun bir sonucu olarak yoksulluk, açlık, sefalet, adaletsizlik toplumun tamamını kuşatmış durumdadır. İktidar yandaşı bir avuç kesim dışında bu ülkede yaşayan milyonlar, tarihin en büyük yoksulluğuyla karşı karşıyadır. Ve bizler gerçekleştirdiğimiz bütün kadın buluşmalarında bir kez daha tanık olduk ki bu ağır baskıya en çok maruz kalanlar yine kadınlardır” dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Buldan, İstanbul Sözleşmesi'ni sahiplenerek, "AKP iktidarı, kadınlara ve çocuklara karşı işlenen her suçun sanığıdır, failidir! İstanbul sözleşmesini feshederek kadınlara ve çocuklara karşı yerine getirmesi gereken kendi yükümlülüklerini ortadan kaldıran iktidar, erkek şiddetinin siyasal sorumlusudur. İktidar, kadınları korkutarak, sindirerek, güvencesiz bırakarak bu sayede erkek sistemini ayakta tutmaya çalışmaktadır. Kadınların gücünü kırarak, sonuç alacağını düşünen iktidarın hesaba katmadığı bir gerçek var, o da, kadınların kararlılığıdır, cesaretidir, meydanlardan, alanlardan, yaşamın içerisinden yükselttiği büyük itirazdır" dedi.

'TARİHSEL SORUMLULUK...'

“HDP erkek ittifakına karşı kadınların büyük ittifakıdır. HDP tekçiliğe ve faşizme karşı halkların, inançların, kültürlerin ittifakıdır” diyen Buldan, "HDP’den, kadınların gücünden korktukları için hakkımızda çürük iddianamelerle, komplolarla kapatma davası açtılar. Bu dava, siyasi korkaklık davasıdır. HDP karşısında siyaseten kaybeden iktidarın çöküş davasıdır" diye belirtti.

HDP’ye açılan kapatma davasının tüm demokrasi güçlerine tehdit niteliğinde olduğunu dile getiren Buldan, ortak mücadele mesajı verdi ve şöyle dedi:

"Demokrasiden, adaletten, barıştan ve ortak gelecekten yana olan herkesin, bu kapatma davası karşısında, darbeye karşı çıkarak HDP’yle kenetlenmesi, HDP’nin mücadelesinde birleşmesi; güç birliği yapması, demokrasiye sahip çıkması tarihsel bir sorumluluktur. Mesele bu ülkeyi bu iktidarın yarattığı zifiri karanlıktan ve kuşatmadan kurtarmak, güçlü bir demokrasiyle buluşturmaktır. Bu hakikat yolunda birlikte yürürsek, birlikte mücadele edersek, büyük başarırız ve bu karanlığı mutlaka dağıtırız. Biliyoruz, güçlerini zorbalıktan, baskı ve şiddetten, hukuksuzluktan alıyorlar. Bizim gücümüz ise özümüzdedir, kendimizdedir, mücadele kararlılığımızdadır, dayandığımız hakikatlerdedir, ilkelerimizdedir.”

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı şekilde devam etti.
Buldan, saat 14.00’da Yıldırım ilçesinde tekstil işçileriyle, saat 17:00’da ise Yenişehir ilçesinde tarım işçileriyle bir araya gelecek.