'Cezaevi Müdürü Ak tutsakları tehdit ediyor'

EGE TUHAYDER, Cezaevi Müdürü Ali Haydar Ak’ın baskıcı uygulamaların devam ettiğini, Ak'ın tutsakları tehdit ettiğini belirtti.

Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (EGE TUHAYDER), Buca Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevinde yaşanan gelişmeler üzerine dernek binalarında basın toplantısı gerçekleştirdi. Dernek yöneticilerinin katıldığı toplantıda 28 gündür süren açlık grevine dikkat çekildi.

 CEZAEVİNDE BASKI VE TEHDİT

Basın açıklamasını okuyan EGE TUHAYDER Yöneticisi Selma Altan, Cezaevi İdaresi Gözlem Kurulu’nun uygulamalarına değindi. Kurulun tahliyelere keyfiyete göre karar verdiğini aktaran Altan, “Bu kurullar kendini mahkeme yerine koyarak tutsaklara pişman olup olmadıklarını sormaktadır. Bu sorular hapishaneleri ilgilendiren sorular değildir. Hapishaneyi ilgilendiren içeride iyi halli olup olmadığıdır. Siyasi tutsaklar söz konusu olunca zindanlarda her türlü hak, hukuk çiğnenmektedir. Hasta tutsaklar için yapılan bütün çağrılara kulaklarını tıkayan yetkililer yüzünden artır zindanlardan tabutlar çıkmaya başlamıştır” dedi.
Bu durumun kasti bir intikam olma olduğunu vurgulayan Altan, avukat ve ailelerden alınan bilgilere göre Kırıkkale’den Buca Kırıklar’a sürgünler yaşandığını aktardı. Yeni gelenlere yönelik cezaevi müdürü Ali Haydar Ak’ın özel bir baskı uyguladığını belirten Altan, “Müdür kendisinin Diyarbakır zindanı komutanı Esat Oktay’ın devamı olduğunu söylüyor. Tutsaklara ‘benim çizgime geleceksiniz. Yoksa sizi bitireceğim. Ben '90’ların söylemiyle kaç kulak kestim bilmiyorsunuz' diye tutsakları tehdit etmektedir” diye belirtti.
Tutsakların odalarının değiştirilerek ilişkilerinin kesilmek istendiğini söyleyen Altan, “Kalp ritmi bozuk olan bir tutsak ağırlaştırılmış müebbet olmamasına rağmen tek kişilik odada 20 gün tutulmuştur. Ali Haydar Ak müdürü bazı tutsaklar Edirne cezaevinden tanımaktadır. Edirne'de çalıştığı dönemde de aynı tutumu sergilediğini söylemişlerdir. Hatta 2 hasta tutsak bu müdürün döneminde tek kişilik odaya konuldukları ve tedavi edilmedikleri için kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişler. Bunu da yetkililer araştırabilir” ifadelerini kullandı.
Kırıklar’da süren bu baskılara karşı 28 gündür açlık grevinin sürdüğünü hatırlatan Altan, “Tutsakların çığlığını iradenin ve yetkililerin duyması ve kamuoyu oluşturulması için bu çağrıda bulunuyoruz” diye konuştu.