Colemêrg raporu: Kürt’ün iradesi yok sayılıyor

İHD Colemêrg Şubesi, Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevinin gasp edilerek tutuklanması ardından gelişen olaylara ilişkin bir rapor açıkladı. Raporda, kayyım atanmasının halk iradesi ve demokrasiye darbe olduğu vurgulandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Colemêrg Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz, kayyım atamasının hukuki değil siyasi bir karar olduğunu vurguladı. İçişleri Bakanlığı'nın, Akış hakkında yürütülen soruşturmanın detaylarını sosyal medyada paylaşmasını "masumiyet karinesinin ihlali" olarak nitelendiren Çapraz, "Halkın iradesine darbe vurulmuştur" dedi.

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, kayyım atamasının üzerinden 52 gün geçtiğini hatırlatarak, devletin Kürt iradesini yok sayarak belediyeyi gasp ettiğini belirtti. Eren Keskin, "İnsan hakları mücadelesi veren Kürtler olarak hepimiz rehin olarak yaşıyoruz, buna rağmen mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi.

Eren Keskin’in konuşması ardından raporu açıklayan Çapraz, kayyım atamalarının 2016'dan beri devam ettiğini ve AKP'nin her seçimde kaybettiğini belirtti. "Hakkâri Belediyesi'ne kayyım atanması, sadece Hakkâri halkının değil, tüm Türkiye halklarının demokratik iradesinin gasp edilmesidir" dedi. 

Çapraz, kayyım ataması sonrası kentte gösteri ve toplantıların yasaklandığını, protesto eylemlerine polisin gaz ve tazyikli suyla müdahale ettiğini belirtti. Milletvekilleri ve gazetecilerin de bu müdahaleden etkilendiğini söyleyen Çapraz, ayrıca, Colemêrg Milletvekili Vezir Parlak'ın parmağının polis saldırısı sırasında kırıldığını ifade etti.

Çapraz, devletin baskıcı politikalar yerine yurttaşların yönetime doğrudan katılımını hedefleyen yerel demokrasi anlayışını güçlendirmesi gerektiğini belirterek, tüm partileri ve sivil toplum örgütlerini kayyım atamalarına karşı demokratik bir geleceğin inşasına katkı sunmaya çağırdı.