Deniz Poyraz Davası: Karar açıklandı-YENİLENDİ

Deniz Poyraz Davası'nın duruşmasında faşist katil Onur Gencer'e ağırlaştırılmış müebbet ve 9 yıl ceza verildi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Siyasi hesapların ve bağlantıların olduğu hakikati örtemeyecekler" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına dönük silahlı saldırı düzenleyen ve Deniz Poyraz'ı katleden devlet destekli faşist Onur Gencer hakkında açılan davanın 7'nci duruşmasında karar açıklandı.

Mahkeme heyeti, Gencer'e “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “mala zarar verme” suçundan 4 yıl hapis, “konut dokunulmazlığını ihlali” suçundan 2 yıl hapis ve “ateşli silahlar kanununa muhalefet” suçundan da 3 yıl hapis cezası verdi.
Mahkeme heyetinin, 6'ncı duruşma öncesi yetki belgeli avukatları içeriye almama yönündeki kararını devam ettirmesi üzerine, avukatlar ve duruşmayı takip etmeye gelen yüzlerce kişi yerleşke önünde oturma eylemi başlattı.

'MAHKEME GERÇEKLERDEN KORKUYOR'

Oturma eyleminde konuşan önceki dönem İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, kimsenin olmadığı bir mahkeme salonunda tiyatro oynandığını söyledi. Mahkeme heyetinin gerçeklerden korktuğunu vurgulayan Yücel, "Bu yapılan bir yargılama değil. Katili koruyanlar savcıdan kolluk kuvvetine, mahkeme heyetine kadar Deniz Poyraz'ın kanını ellerine bulaştırdı. Bu siyasi ve korku ikliminin sürdürülmesi için yapılan bir cinayettir. Salona girsek bunu söyleyecektik. Fakat duruşma salonlarına almasalar da her yerde direneceğiz ve mücadele edeceğiz" dedi.
Dava avukatlarından Abdülmecit Yıldırım da, davanın avukatlardan kaçırıldığını belirterek, “İlk defa politik bir dosya görmüyoruz. Bu ülkede 6-7 Ekim, Madımak, Maraş olayları yaşandı. Tahir Elçi ve Musa Anter cinayetlerinin failleri açıklanmadı, hatta ödüller verildi. Bu davada da biliyoruz ki katile müebbet ceza verecekler ve ‘cezalandırdık’ diyecekler. Hayır, birileri ona silahı verdi, arkasında durdu. Onlara ceza verilmemesini kabul etmiyoruz. Deniz'e sözümüzdür biz bu davayı bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

 Amed Barosu Başkanı Nahit Eren de duruşmada yaşananların birçok davada karşılarına çıktığını belirterek, "En son Konya’da oldu. Buradaki cinayetle orası ortak. Bu ilişkileri açığa çıkaracak araştırma yapın dedik. Ama bir kişiye 7 defa ağırlaştırılmış ceza verdiler. Yüz yıldır bunu yaşıyoruz. Kürtlerin mağdur olduğu davalarda maalesef yargı düzeni çifte standartla hareket ediyor. Bir gün mutlaka bu suikastlerin kirli ilişkileri açığa çakacak, o gün yakındır" diye belirtti.  

ANNE POYRAZ: DEVLETTEN KORKMAM, ONLAR BİZDEN KORKSUN

Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz da, "Ben ne devletten ne polisten korkarım. Onlar bizlerin gölgesinden korkuyorlar. Katliam faillerini Kürt halkından kaçırdılar. Devlet o katile destek verdi. Bundan sonra da her şeyi yaparlar. Ancak, biz yıkılmadık ayaktayız. Şehid namirin" diye aktardı.

SANCAR: HAKİKATİ ÖRTEMEYECEKLER

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise göstermelik bir yargının trajik sonunu yaşadıklarını ifade etti. Avukatların en temel haklarının çiğnendiğine vurgu yapan Sancar, "Şu an içeride katil, 'senin adın ne abicim?' diyenler ve soruşturmayı karartmak isteyenler var, ama avukatlar yok. Kamuya kapalı bir yargılama, anayasanın açık hükümlerine rağmen keyfi bir şekilde sürüyor. Burası iktidarın ülkeye yerleştirmek istediği düzenin aynasıdır. Hakikatin yok edildiği bir ülke yaratmaya çalışıyorlar. Ama buna izin vermeyen milyonlar ve onurlu avukatlar, baştan beri bu davayı takip eden demokrasi bloku ve Kürt halkının bıkmadan usanmadan yürüttüğü özgürlük gücü var. Siyasi hesapların ve bağlantıların olduğu hakikati örtemeyecekler" diye konuştu.

 Konuşmaların ardından kitle oturma eylemini sonlandırarak, duruşma kararını beklemek üzere İzmir Barosu'na geçmek üzere yola çıkarken, mahkemeden de karar çıktı.