Die Welt gazeteci Nedim Türfent’i yazdı

Almanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden Die Welt, KHK ile kapatılan DİHA’nın 2 yıldır cezaevinde olan muhabiri Nedim Türfent’in gazetecilik mücadelesini konu alan bir yazıya yer verdi.

Die Welt gazetesi bir süredir “#Freethemall” başlığıyla dünya çapında tutuklu olan gazetecilerin hayat öykülerini anlatıyor. Gazete son olarak Van’da 12 Mayıs 2016 tarihinde tutuklanan ve 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Kürt gazeteci Nedim Türfent’in durumuna dikkat çekti.

 “Muhabir Deniz Yücel tutuklu olduğu Türkiye’deki cezaevinden serbest bırakıldı. Ancak yüzlerce muhabir hala cezaevlerinde tutuluyor. Onları unutmayacağız, bugün Nedim Türfent’i anlatacağız” spotuyla Türfent’in sadece Kürtlere ilişkin haberler yaptığı için cezaevinde olduğunu bildirdi.

Türk savcılarının Türfent’i YPG’ye ilişkin yaptığı haberlerden dolayı suçladığına dikkat çeken gazete devamla şu bilgileri verdi: “Türfent’in mahkemeye çıkmasına izin verilmiyor. Son olarak videolu mahkeme teknik nedenlerinden dolayı ses sorunu yaşandı. Avukatları davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’e götürmek istiyor. Ancak öncelikle Türkiye’deki yargı sürecinin bitmesi gerekiyor, bu da yılları alabilir.”

TANIKLAR İŞKENCEYLE İFADE VERMİŞTİ!

Hakkında hazırlanan iddianamede “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla suçlanan Türfent, 2016 yılında Gever’deki öz yönetim direnişi Türk devletinin hak ihlallerini haberleştirdiği için asker ve özel harekat polislerinin kullandığı sosyal medya hesaplarında ölümle tehdit edilmiş ve hedef alınmıştı.

Türfent’in ilk duruşmasında 24 tanıktan 13’ü ifadelerinde işkence gördüklerini ve zorla ifade verdiklerini beyan etmişti. Geriye kalan 10’u açık tanık, biri gizli tanık olmak üzere 11 tanıktan 4’ü ise işkence altında kendilerine kağıt imzalatıldığını kaydetmişti.

Son olarak Türfent'in 5'inci duruşması geçtiğimiz yılın Aralık ayında Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti o gün gazeteci Türfent’in "örgüt üyesi olmaktan" 8 yıl 9 ay ceza almasına ve tutukluluk halinin devamına karar verdi.