Dolar rekor kırdı, enflasyon arttı, kredi düştü

Türkiye’de 24 Haziran seçimleri yaklaşırken, tüm göstergeler AKP’nin ekonomi politikasının iflasını işaret ediyor. Enflasyon beklentilerin üzerine çıktı, dolar yeni bir rekor kırdı.

Perşembe günü enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra, 4.24 ile tarihi bir rekor kıran dolar/TL, bugün de 4.25’e çıkarak yeni bir rekora daha koştu. Euro/TL de 5.09 ile yükselişini sürdürdü.

ENFLASYON ZİRVE YAPTI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Perşembe günü açıkladığı verilere göre Nisan ayında enflasyon yüzde 1,87 olarak kayda geçti. Yıllık bazda yüzde 10.85’e çıktı. Enflasyonun aylık bazda 1.50, yıllık bazda 10.45 olması bekleniyordu. Ancak beklentileri aşarak tarihi bir yükseliş göstermesi kurları da etkiledi.

Bloomberg HT'ye konuşan Nomura Gelişen Piyasalar Ekonomisti İnan Demir, "Son günlerde TL'ye yönelik algı bozulmaya başladı. Doların değer kazandığı bir konjonktür Türkiye için olumsuz. Enflasyonda hızlı yükseliş, fiyatlama davranışlarının hızla bozuluyor olması ve MB'nin tepkisinin yetersiz olarak değerlendirilmesi TL'de negatif ayrışmaya neden olan en önemli etken" dedi.

Capital Economics ekonomisti Jason Tuvey'e göre, Türkiye'de 24 Haziran'da düzenlenecek erken seçim sonrası TCMB'nin daha fazla faiz artışında bulunması muhtemel görünüyor.

KREDİ NOTU DÜŞÜRÜLDÜ

Hafta içinde Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s da, Türkiye’nin notunu düşürdü. Ekonomideki görünüm de “durağan” olarak kayda geçti. Standard&Poor’s, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu ‘BB’den ‘BB-’ye, yerli para cinsinden ‘BB+’dan ‘BB’ye düşürdü.

Bu notun düşürülmesine gerekçe olarak, enflasyon görünümünün bozulması, makro ekonomik dengesizliklerinin artması, TL’deki değer kaybı ve volatilite gösterildi. Uluslararası kredi kuruluşu, Türkiye’nin mali pozisyonunun zayıfladığını ve ekonomisinin aşırı bir şekilde aşındığını tespit etti.

8 Mart’ta kredi derecelendirme kuruluşu da Moody’s de Türkiye’nin notunu düşürmüştü.