Emekçiler Amed’de adaletsizlik ve yolsuzluğa tepki gösterdi

Amed’de polis engellemelerin rağmen “Toplumsal barış ve insanca yaşam için demokrasiyi inşa edelim” sloganı altında düzenlenen mitingde, ülkedeki haksızlık, adaletsizlik ve insanlık dışı koşullara tepki gösterildi.

Migint, Amed Emek ve Demokrasi Platformu tarafından “Toplumsal barış ve insanca yaşam için demokrasiyi inşa edelim” sloganıyla düzenlendi. Miting alanına savaş karşıtı pankartlar alınmadı.

Engellemelere rağmen yapılan mitingde ilk konuşmayı Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanı Abbas Şahin yaptı. Şahin, sömürü ve asimilasyon politikalarına karşı duranların “vatan haini” ilan edildiği tepkisinde bulunarak, “Vatan hainleri onlardı. Bu ülkede insanların dini ve kültürü yasaklandı. Bunlar yolsuzlukta, hırsızlıkta ön sıradalar. Ülkede ne hukuk ne de demokrasinin esamesi bile okunmuyor artık” dedi.

Şahin, Kazanmaya çok yakın olduklarını ve “mutlaka kazanacaklarını” belirtti.

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Üyesi Doğan Hatun, Türk devletinin Kürt halkına reva gördüğü zulmü kendisine bir hak olarak gördüğünü ifade etti. Ekonomik krize de dikkat çeken Hatun, insanların açlıktan intihar ettiğini ifade ederek, bütçenin savaşa değil, barışa, halka ve yoksullara harcanmasını istedi.

DİSK Genel İş Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Salih Doğrul, AKP’nin neo-liberal politikalarına dikkat çekerek, her şeyin özelleştirilip satıldığını kaydetti.

Doğrul, bu politikalardan kaynaklı yoksulluk ve açlığın arttığını, siyasi soykırımların yapıldığını ve kayyum politikalarının sürdürüldüğünü ifade etti.

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, AKP iktidarı için “faşist ve gerici” dedi. Gezen, “Tek adam rejimi keyfiliğine, seçme seçilme hakkının gaspına, kayyum atamalarına karşı çıkanlar var bu ülkede. Yolsuzluğa karşı batmış bu ülkede direnen emekçiler var bu ülkede, selam olsun hepsine” dedi.

Gezen, şunları ekledi: “Bir yandan işsizlikten evine ekmek götüremeyenler ve çaresizlikten intihar edenler, diğer yanda bir yemeğe 50 bin lira verenler var. Bir yandan elektriğe gelen zamanlar, elektrik borcunu ödemeyenler, diğer yandan elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçiler var. Yetmiyor, İşsizlik Fonu’na el atıyorlar. Bu tablo uzayıp gider. Eğitim ve sağlık paralı hale geldi. ‘Paran yoksa öl’ diyorlar. Bu sorunların hiçbirini bu bütçe döneminde de çözmediler. Saray yine emekçilerin yanında durmadı, karşısında durdu, sermayedarların yanında durdu.”

Gezen, “İnsanlık dışı koşullarda yaşamaya, işsizliğe, vergi adaletsizliğine, irademizin gasp edilmesine ve kayyumlara, anti demokratik rejime, ırkçılığı, kadınların köleleştirilmek istenmesine, hayır” vurgusunda bulundu.

Gezen’in ardından cezaevinde rehin tutulan, görevi gasp edilmiş Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın Kayseri Bünyan Cezaevi’nden gönderdiği mesaj okundu. Mızraklı, “Türkiye’de yaşayan halkları baskı, zor ve zulüm politikalarıyla zapt u rap altına alıp, köleleştirmek istemektedirler. Özgürlükleri sadece kendi yandaşlarına reva görenler, diğer halkları ötekileştirmektedir. Tüm bunların önündeki tek engel, bizleriz. Bizler örgütlü bir halk, özgür bir geleceğiz” dedi.

Mızraklı, “Çünkü bizler özgürlüğün değerini derinden hissedenleriz. Bizler bu özden aldığımız güçle özgür bir toplumu oluşturmaya çalışmaktayız. Çünkü demokratikleşme, barış ve insanca yaşam özgür insan ile olur. Özgür insan örgütlenerek özgür toplumu oluşturur. Bizler de bu özden aldığımız güç ile mutlaka ama mutlaka toplumsal barışın önündeki engelleri kaldırıp, insanca yaşam için onurlu bir demokratik yaşamı inşa edeceğimizin inancıyla sizleri selamlıyorum. Bizler bu inançla ile mutlaka ama mutlaka kazanacağız” diye ekledi.

Miting, Mızraklı’nın okunan mesajının ardından sanatçı Azad Bedran’ın sahne aldığı konserle sona erdi.