Emekçiler ekonomik çöküşe karşı alanlarda: Sefalete teslim olmayacağız

KESK üyeleri, "Sefalete teslim olmayacağız" şiarıyla alanlara çıktı, AKP-MHP iktidarının yarattığı ekonomik çöküşü protesto etti.

KESK EYLEMDE

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, "Sefalete teslim olmayacağız" şiarıyla alanlara çıktı.

Amed'de KESK Şubeler Platformu tarafından maliye binası önünde açıklama yapıldı. Platforma bağlı sendikaların üyelerinin katıldığı eylemde "Sefalete teslim olmayacağız" pankartı açıldı. Açıklamayı yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Amed Şube Eşbaşkanı Güneş Özel, yıllardır iktidar eliyle bilinçli bir şekilde yoksullaştırıldıklarını söyledi.

 Yıllardır dönen çarkın, halkı yoksullaştırmak, işsiz bırakmak, bir avuç zengini daha da zengin etmek için döndüğünü dile getiren Güneş Özel, "Çarklar düşük gösterilen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyonu ile halkın, emekçilerin cebinden alıp bir avuç patrona, yandaşa aktarmak için dönüyor" dedi.
TÜİK enflasyon rakamlarını daha da aşağıya çekmek için yıllardır başvurduğu yanıltıcı yöntemlere yenisini eklediğini ifade eden Güneş Özel, "Tüm bunlar yetmezmiş gibi iktidar kendi yarattığı ekonomik krizin yükünü yine bizlere yıkan yeni 'paketler' açmaya devam ediyor. Yoksullaştırdıkları milyonlara, 'Kemer sıkın' diyorlar. Her zaman olduğu gibi karlarını 4'e, 5'e katlayanlara, 'Siz de biraz tasarruf edin' demek, akıllarının ucundan bile geçmiyor" ifadelerini kullandı.
Yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
 
"* Öncelikle bugün tüm kamu emekçilerine 14 bin 493 TL olarak verilen ilave seyyanen ödeneğin emekliliğimize yansıtılmasını için mevcut taban aylık katsayısına dâhil edilmesini istiyoruz. Söz konusu ilave ek ödeneğin tüm emeklilerin kök aylıklarına yansıtmasını, emekli aylıklarından sağlık payı kesilmesine son verilmesini istiyoruz.
 
*Emekli aylıklarında yaşanan buharlaşmanın önüne geçilmesi, özellikle 2008 sonrası işe başlayanların yaşadığı, yaşayacağı kayıpların önüne geçilmesi için emekli maaş bağlanma hesaplamasında 2008 öncesine dönülmesini istiyoruz.
 
*Maaş artışlarımızda tüm toplumun sahte olduğunu yaşayarak öğrendiği TÜİK rakamlarının değil, yoksulluk sınırının temel alınmasını istiyoruz.
 
*Bunun için mevcutta iktidarın ‘En düşük maaş’ olarak ifade ettiği eşi çalışmayan, 2 çocuklu en düşük kamu emekçisi maaşının eş ve çocuk yardımı ve fahiş oranda zamlanan kiralar karşısında bugün artık elzem hale gelen kira yardımı ile dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını istiyoruz.
 
*Vergide adaletin sağlanmasını, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmasını istiyoruz.
 
*İktidarın tek taraflı olarak çıkardığı yasalar değil, konfederasyonların, sendikaların kamu emekçilerinin söz ve karar sahibi olacağı demokratik bir çalışma yaşamı istiyoruz.
 
*Yandaş konfederasyonlarla yapılan ve yoksulluğumuzu derinleştiren ‘toplu satış sözleşmeleri’ değil, emeklilerin de sendikaları aracılığı ile temsil edildiği grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz.
 
*Seçim öncesi verilen 3600 ek gösterge ve mülakatın kaldırılması sözlerinin tutulmasını; istiyoruz."


ANTALYA
KESK Antalya Şubeler Platformu, defterdarlık önünde açıklama yaptı. Tüm Emeklilerin Sendikası ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekli Sen Antalya şubelerinin de destek verdiği eylemde açıklamayı KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İlhan Karakurt yaptı. Açıklamada "kendi kendimize yoksullaşmıyoruz. Yıllardır bizzat iktidarlar eliyle planlı, programlı, bilinçli, kasıtlı bir şekilde yoksullaştırılıyoruz" denildi.


HATAY
Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi, emeklilere verilen 2 bin 500 TL'lik zammı protesto etti. Eski Bit Pazarı'nda yaptıkları açıklamayla düşük zammı protesto eden emeklilerin eylemine sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri destek verdi. Sendika üyesi Mustafa Çankaya, iktidarın emeklileri de sefalete mahkûm bırakmasını kınadı.