'Emekçiler, kadınlar ve Kürtler birleşirse faşizm yıkılır'

HBDH Yürütme Komitesi Üyesi Tekin Yoldaş ve KBDH Genel Konseyi Üyesi Hevi Sarya, emekçilerin, Kürtlerin ve kadınların birliğiyle faşizmin yıkılabileceğini belirtti.

HBDH Yürütme Komitesi Üyesi Tekin Yoldaş ve KBDH Genel Konseyi Üyesi Hevi Sarya, Medya Haber'de Delal Devrim’in sorularını yanıtladı.

Tekin Yoldaş ve Hevi Sarya, mart aylarındaki katliamlara ve Newroz’a ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hevi Sarya, HBDH'ın önemine dikkat çekerken, şunları söyledi:

"Kuzey Kürdistan söz konusu olduğunda da daha ileri bir devrimci kazanım elde etmek için Türkiye’de işçi ve emekçilerin devrimci mücadelesinin daha ileri düzeye taşınması gerekiyor. Dolayısıyla da devrimimizin ikili bir sorunu var. Türkiye ve Kuzey Kürdistan alanlarında bu iki devrimin birleşik karakterde ilerlemesi nesnel bir sonuç, zorunluluktur. HBDH da birleşik devrim görüşünde ortaklaşmış örgütlerin bir araya geldiği bir yapı. Bizim burada en önemli gördüğümüz konulardan bir tanesi şu; Türkiye’de işçi ve emekçiler, ezilenler faşist Türk burjuva devletinin boyunduruğu altında, aslında çok büyük bir şovenist bir kuşatma söz konusu. Bu şovenist kuşatma altında sınıf bilinci de tarumar oluyor ya da politik eylemin niteliği de düşüyor. Kürt ulusuyla da çok daha güçlü bir kardeşleşme, birleşik mücadele geliştiremeyen bir Türk proletaryası, işçi-emekçisi Türkiye’de devrimi gerçekleştiremez. Dolayısıyla, bizim en öncelikli gördüğümüz sorun budur. Türkiye’de işçi-emekçi hareketinin daha yüksek bir politik düzeyi ortaya çıkarması gerekiyor. Kürdistan’daki gelişen ulusal özgürlük mücadelesiyle daha güçlü bir ittifaklık içerisine girmesi gerekiyor" dedi.

'2022'DE DAHA GÜÇLÜ HESAP SORACAĞIZ'

Tekin Yoldaş, "Yeni mücadele döneminde birleşik devrim güçlerinin hedefleri nelerdir" sorusu üzerine özetle şunları belirtti:

"2022 yılında, bu 6 yıllık HBDH kuruluşu sürecinden itibaren, AKP-MHP faşist rejimi çok zayıflamış durumda. Bu zayıflama her aşamada kendini gösteriyor. Ekonomik olarak tıkanmış bir rejim var. Siyasi olarak tıkanmış bir rejim var. Artık, açık bir şiddetle, zulümle ayakta duran bir rejim var. Buna karşı işçilerin, emekçilerin, ezilenlerin birleşik devrim mücadelesine katılması ve bu faşist rejimden hesap sorması hedefimizdir.

Düşman şunu istiyor. AKP-MHP çizgisi var, biraz da CHP ile İyi Parti’ye sığınmış bir muhalefet... Aslında bunlar madalyonun iki yüzüdür. Burjuva siyasetin, faşist siyasetin iki rengidir. Onun dışında devrimci bir seçeneğin ortaya çıkmasını istemiyorlar. Bizim eylemlerimiz, HBDH’ın çizgisi ve onun politikleşmesi düşman cephesinde şöyle bir kaygı yaratıyor; düzen dışı bir arayıştır, devrimci bir arayıştır, devrim iddiasıdır birleşik devrim hareketimiz. Bu hesap sorma bilinci de buradan gelir. Bu anlamıyla 6 yıl, 60 yıllık-600 yıllık ezenle, ezilen arasındaki mücadele geçmişinden gelmektedir. Böyle görmek lazım. Bu kararlılıkla eylemlerimizin hedefi düşmandan hesap sormaktır. Katliamların, işkencelerin, halka dönük işlenen bütün suçların hesabını birleşik devrim güçleri olarak, gerillalar olarak, milisler olarak soruyoruz, soracağız. 2022 yılı eylemlerimizin daha da yükseleceği, faşizmden daha güçlü hesap soracağımız bir yıl olacak. Faşizmden özgürlüğü kazanma bilinciyle hesabımızı daha güçlü soracağız.”

'GÜÇLÜ KADIN İTTİFAKINA İHTİYAÇ VAR'

Hevi Sarya, 8 Mart eylemlerini selamlayarak, "Birleşik devrimimizin zaferi açısından, aynı zamanda kadın devrimimizin zaferi açısından da Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki kadın hareketinin birleşmesi bir zorunluluktur. Kuzey Kürdistan’da gelişen Kürt kadın hareketi ile Türkiye’de gelişen sosyalist-komünist-feminist-anti faşist kadın hareketinin birleşmesi bugün açısından bizim en temel görevimizdir. Dolayısıyla, bu noktada daha güçlü bir kadın ittifakına ihtiyaç olduğunu belirtebiliriz. Faşizmi ve erkek egemenliğini bu temelde yıkabileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

Hevi Sarya, Newroz'da halkların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı çok güçlü sahiplendiğini söyleyerek, "Bugün, gerillamızın ortaya koyduğu Heftanîn, Zap, Gare direnişi olmasaydı böyle güçlü bir Newroz ortaya çıkmazdı. Ya da bugüne kadar yürütülen mücadeleler, son döneme damgasını vuran gelişmeler, işçi direnişleri örneği mesela. Bu işçi direnişleri de mevcut faşizme karşı mücadelelerden etkileniyor. Ortaya konan ve faşizme karşı ya da işgal, sömürge siyasetlerine karşı yürütülen bu mücadelelerin, emeklerin mutlaka bir karşılığı vardır" diye kaydetti.

'MAHİRLER'İN MÜCADELESİ BÜYÜYOR'

Kızıldere şehitlerini anan Tekin Yoldaş, "Düzen siyasetine sığmayan, devrimci savaş çizgisi, devrimci mücadele çizgisi, militan hat, bunu silahlı mücadeleyle gerçekleştirme iradesi Kızıldere’de kendini çok güçlü bir şekilde ifade etmiştir. 50.yılında Mahir Çayan ve yoldaşlarının o kerpiç evde başlattıkları savaş, mücadele bugün Türkiye metropollerinde, Gazi’de, İstanbul’da, Ankara’da, Kürdistan’da, Newroz alanlarında, Rojava Devrim topraklarında, MSA’da onları kendine rehber edinmiş militanların, gerillaların, devrimcilerin bilinçlerinde yaşamaya devam ediyor" diye konuştu.

1 MAYIS

Hevi Sarya, yaklaşan 1 Mayıs sürecine ilişkin soruya da şu değerlendirmeyi yaptı:

"Şu an Türkiye’de de adını anamayacağım bir dizi işçi direnişi var. Dolayısıyla, 1 Mayıs’a gerek Kürt halkımızın çok canlı ve dinamik, kitlesel sokakta olduğu bir konjonktür de gerekli. İşçi sınıfımızın daha direngen bir pozisyonda girdiği bir durumdayız. 1 Mayıs’ta elbette bir dizi talepler ortaya çıkacaktır. Fakat HBDH olarak, şunun altını çizmek istiyoruz; sömürü düzenini yıkarak ancak özgürlüğümüzü kazanabiliriz. Bu sömürü düzenini yıkacak bir toplumsal kuvvet açığa çıkarmalıyız. Faşizme karşı mücadelenin zaferi açısından sömürü düzenini yıkıma götürecek bir Türkiye ve Kürdistan halk hareketine ihtiyaç var."

Tekin Yoldaş da şöyle dedi:

"İşçi sınıfına, emekçilere, ezilenlere çağrımız, faşizmi yıkma, özgürlüğü kazanma mücadelesinde bize güç vermeleridir. Bizimle olmalarıdır. Çünkü biz, gücümüzle, taraftarlarımızla, birleşik devrim güçlerimizle o alanlarda olacağız. Bizi var eden gerekçeler özgürlük, eşitlik, adalet, sosyalizm idealleridir."