Erdoğan Berlin’de: Dışarda protestolar, içerde pazarlıklar

Alman Cumhurbaşkanı Steinmer sarayında Erdoğan’ı kırmızı halıyla karşılarken, dışarıda ise “Türk diktatörü istemiyoruz” gösterileri düzenleniyor. Erdoğan’ın Merkel ile ortak basın toplantısı da yapmayabileceği belirtiliyor.

Dün öğleden bu yana Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu sabah Alman Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ile biraya geldi. Steinmeir, Alman kamuoyunun ve muhalefetinin tepkilerine rağmen Erdoğan’ı Bellevue Sarayı'da kırmızı halı ve askeri törenle karşıladı.

Erdoğan daha sonra yoğun güvenlik önlemleri altında başbakanlık binasına geçerek başbakan Angela Merkel ile biraraya geldi. Her iki liderin görüşmesinin ardından saat 12.30’da ortak basın toplantısı yapılması planlanıyor. Fakat gazeteci Can Dündar’ın toplantısında olması durumunda Erdoğan’ın gazetecilerin bulunduğu salona girmeyeceği belirtiliyor.

Ayrıca Erdoğan’ın diğer Alman gazetecilerin de Türk devletini eleştirilen sorularından çekindiği için basın toplantısına katılmayacağı ifade ediliyor. Alman başbakanlığına yakın kaynaklar, her iki liderin gazetecilerin karşısına çıkmak yerine görüşmeye ilişkin ortak yazılı açıklamasında bulanabileceğini öne sürüyorlar.

MİT HAZIRLADI, ERDOĞAN VERDİ!

Merkel ile yapılan görüşmede ise AKP basınına göre Erdoğan, Türkiye’de aranan isimlerin içinde bulunduğu 69 kişilik bir liste verdi. Bu bilgi Alman basınında da yer alırken, listede Erdoğan rejimi muhalifi isimler ve 15 Temmuz darbe girişimine katılıp Almanya’ya sığınan kişilerin yer aldığı belirtiliyor.

MİT’in Almanya’daki yasa dışı faaliyetleri sonucu hazırlanan söz konusu listede Erdoğan’ın Türkiye’ye verilmesini talep ettiği isimlerin ev adresi, telefon numaraları gibi özel bilgilerin yer aldığı öğrenildi. Alman başbakanlığında Erdoğan ile kirli pazarlıkların sürdüğü sırada dışarda ise protesto gösterileri var.

Başbakanlık etrafında polis yoğun güvenlik önlemeleri alırken, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün organize ettiği ve üzerinde “Erdoğan içerde, gazeteciler cezaevinde” yazılı kamyon hükümet binalarının bulunduğu bölgeden çıkartılarak merkez tren istasyonun önüne götürüldü. Bir grup gazeteci Türkiye’de basını yönelik baskıları anlatan dövizleri taşırken, Uluslararası Af Örgütü de şu sıralar bir protesto gösterisi organize ediyor.

Erdoğan için bu akşam Cumhurbaşkanlığı sarayında verilecek resepsiyonun gerçekleştiği saatlerde ise “Erdogan Not Welcome” (Hoş gelmedin Erdoğan) platformunun öncülüğünde kent merkezindeki “Potsdamer Platz” meydanında kitlesel Erdoğan protesto gerçekleşecek. Kürdistanlı ve Türkiyeli göçmenlerin yanı sıra birçok halktan organizasyonlar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşların destek verdiği yürüyüş saat 16.00’da başlatacak.

DİKTATÖR ERDOĞAN

Bu arada Erdoğan'ı taşıyan limuzin, cumhurbaşkanlığı sarayında çıktığı sırada yolda geçen bir Alman'ın protestosuyla karşılaştı. Polislerin engeliyle karşılaşan Alman bağırarak "Diktar Erdogan, seni istemiyoruz" diye bağırdı.